Ve Švédsku postaví silnici s dynamickým bezdrátovým nabíjením

Ve Švédsku postaví silnici s dynamickým bezdrátovým nabíjením
  • Úsek bude dlouhý přes jeden kilometr
  • Rozpočet celé stavby je přes 280 milionů korun

Inovativní projekt silnice s dynamickým bezdrátovým nabíjením bude dle informací z insideevs.com vybudován konsorciem Smart Road Gotland na největším švédském ostrově Gotland. Na již existující silnici spojující centrum největšího města Visby s letištěm vznikne úsek o délce 1,6 kilometru, který bude mít pod povrchem vozovky zabudovaný systém dynamického bezdrátového dobíjení. Celá spojnice je pak dlouhá 4,1 kilometru. Technologii poskytne izraelský ElectReon, což je startupový projekt, který vznikl v roce 2013. Jedním z hlavních bodů projektu budou i testy elektrického tahače za nejrůznějších povětrnostních podmínek. Rozpočet celého projektu je v přepočtu asi 285 milionů korun.

Systém má být kompatibilní se všemi druhy elektromobilů. Ty potřebují navíc jen modul pro bezdrátové dobíjení, který má hmotnost zhruba 12 kg. Větší vozidla mohou mít i více těchto modulů, aby se zvýšil dobíjecí výkon.

Švédský úřad pro dopravu již oznámil výsledky výběrového řízení na celý projekt. To vyhrálo konsorcium Smart Road Gotland, které dosáhlo největšího počtu hodnotících bodů, a to i přes účast velkých hráčů v oboru stavby silnic. „Jako švédská dopravní správa jsme přesvědčeni, že elektrifikované silnice významně přispívají ke snižování emisí CO2. Prezentace a propagace nových technických řešení v oblasti elektromobility jsou prioritou v našem dlouhodobém plánu zavádění elektrifikovaných úseků na celé silniční síti ve Švédsku“, říká Jan Pettersson, programový manažer švédské dopravní správy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze