Ve Švédsku bude dálnice nabíjet elektromobily, avšak nikoliv indukčně

Ve Švédsku bude dálnice nabíjet elektromobily, avšak nikoliv indukčně
  • Dálnice se staví mezi Stockholmem a letištěm Arlanda
  • Elektromobil musí mít vespod připojenou trolej, která se v případě předjíždění odpojí
  • Zatím se tato technologie bude testovat na dvoukilometrovém úseku

Dálnice, která bude nabíjet elektromobily, se začíná stavět ve Švédsku. Nejedná se však o bezdrátové nabíjení. Na dálnici jsou dvě kolejnice a pro nabíjení je potřeba rameno na podvozku auta.

Největší nepřítel elektromobilů jsou dálnice. Plynulá jízda bez rekuperace baterií ždíme, a to leckdy i tak, že vám dojezd spadne o polovinu dolů. Ve městě už cestovat s elektromobilem takový problém není, ale na dálnici ano. I proto ve Švédsku staví dálnici, která bude elektromobily nabíjet.

Dálnice se staví mezi Stockholmem a letištěm Arlanda. Aby se váš elektromobil nabíjel, budou muset mít auta vespod jakousi trolej. Ta elektromobil nabíjí a v případě potřeby předjíždění se odpojí. Zatím se tato technologie bude testovat na dvoukilometrovém úseku.

Cílem je ve Švédsku takto elektrifikovat 20 tisíc kilometrů dálnic. Hans Säll, vedoucí projektu, přitom pro The Guardian říká: „Tento stav by byl více než dostačující, protože mezi těmito úseky by auto nenajelo nikdy více než 45 kilometrů.“ Vše souvisí s plánem omezit počet silničních vozidel do roku 2030, a to až o 70 procent.

Zdroj: theguardian.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze