V Polsku se budou recyklovat vyřazené baterie z elektromobilů

V Polsku se budou recyklovat vyřazené baterie z elektromobilů
Fotografie: BMW
  • Za rok budou moci recyklovat přibližně 28 000 baterií z elektromobilů
  • První podnik se otevře v Polsku, další pak v Německu

Americká firma Ascend Elements se podle elektromobilni.pl spojila s polskou společností Elemental Strategic Metals, aby zahájila revoluční podnik v oblasti recyklace baterií používaných v elektromobilech. Nový společný podnik s názvem AE Elemental zahájí provoz moderního zařízení na recyklaci lithium-iontových baterií v polském Zawiercie, s plány na další závod ve středním Německu. Tento krok značí průlom v oblasti udržitelnosti elektromobility, který ukazuje, jak se společnosti mohou spojit k efektivnímu zpracování a využití zdrojů baterií.

V plánu je i větší fabrika v Německu

Zařízení v Zawierci bude schopno zpracovat až 12 000 tun baterií ročně, což odpovídá přibližně 28 000 baterií pro elektromobily. Plánovaný závod ve středním Německu bude mít roční kapacitu až 25 000 tun, což je zhruba 58 000 elektrických baterií z elektromobilů. Společný podnik navíc investuje do rozsáhlé těžby lithia získaného z černé hmoty, která je získána v rámci recyklace, což představuje další krok směrem k udržitelnějšímu využívání zdrojů.

Mike O'Kronley, generální ředitel Ascend Elements, podotýká: „Toto je náš první závod na recyklaci baterií v komerčním měřítku v Evropě. Jsme potěšeni, že úzce spolupracujeme se společností Elemental Strategic Metals.“ Společný podnik slibuje nejen ekonomický prospěch, ale také pozitivní dopad na životní prostředí a udržitelnost elektromobility.

Paweł Jarski, generální ředitel Elemental Holding, dodává: „Chceme se stát klíčovým hráčem v průmyslu materiálů pro výrobu baterií. Kombinace špičkové technologie Ascend Elements s našimi odbornými znalostmi v oblasti recyklace nás staví do popředí tohoto rostoucího trhu.“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze