V Paříži se rozjela diskriminace majitelů těžších vozidel bez ohledu na typ pohonu

12
V Paříži se rozjela diskriminace majitelů těžších vozidel bez ohledu na typ pohonu
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Znevýhodněna budou vozidla s hmotností přes 1,6 tuny
  • Hodina parkování v Paříži může stát až 450 Kč
  • Nové poplatky vstoupí v platnost v září

Pařížané před pár dny odhlasovali ztrojnásobení parkovacích nákladů pro vozy převyšující hmotnost 1,6 tuny, bez ohledu na typ pohonu, jak informuje electrek.co. Vše se točí kolem referenda, které se konalo minulou neděli. V něm obyvatelé Paříže hlasovali v poměru 56,6 % pro zvýšení poplatků za parkování pro vozy kategorie SUV a další vozidla převyšující pohotovostní hmotnost 1,6 tuny. Zatímco úzké a ucpané ulice Paříže se zdají být vhodnější pro malé městské vozy typu Renault Twingo, představitelé města tvrdí, že například počet velkých SUV ve městě se za poslední čtyři roky zvýšil o 60 % .

Statistiky tvrdí, že 15 % z celkového počtu 1,15 milionu soukromých vozidel zaparkovaných každou noc v pařížských ulicích spadá do kategorie SUV, což je údajně pro vedení města velký problém. Proto se rozjel boj za sociální spravedlnost, který přináší nečekané parkovací poplatky. Majitel auta s hmotností nad 1,6 tuny tak od září letošního roku za každou hodinu zaplatí 18 eur (cca 450 Kč) za hodinu parkování v centru města. Kdo by snad chtěl ušetřit, může parkovat ve vzdálenějších oblastech za 12 eur na hodinu (300 Kč). Vzhledem k tomu, že poplatek je kategorizován podle hmotnosti, nikoliv podle modelu, vztahuje se na všechny typy pohonu. Výjimku tak nedostanou ani elektromobily, které málokdy váží pod 1,6 tuny.

Obyvatelé Paříže si však nebudou muset připlácet při parkování v blízkosti svých domovů. Osvobozeni budou také lidé pracující v Paříži, taxikáři, obchodníci, zdravotníci a osoby se zdravotním postižením. Nový systém čelí kritice nejen ze strany konzervativních opozičních zastupitelů v pařížské radě. Pařížská společnost se začíná dělit na dvě skupiny. Pokud by byla zvýhodněna kategorie elektromobilů, mělo by to smysl. Otázkou také je, kolika lidem se bude chtít platit tučné parkovné. Za jednu noc (8 hodin) by musela třeba návštěva u rodiny v jedné z pařížských čtvrtí zaplatit přes 3 tisíce korun. Podle zástupců města je ale vše v pořádku a nově schválený ceník parkování přinese ročně do městské kasy až 35 milionů eur.

Diskuze ke článku
elektromobilista novy
Blby je, kdyz je nekto 5kg nad limitem a nekdo 5kg pod limited, tedy 10kg sehraje svou roli, ale takhle je to porad u stanoveneho limitu.
Co je ale zarazejici, ze u rezidenta to nevadi a ten muze mit i tank, zatimco tesla s nadlimitni vahou bude povazovana za mega vuz svoji hmotnosti "devastujici" silnici. Je to smesne a myslim si, ze i jasne, ze nejde o zadne hmotnosti a rozmery. Jde jenom o tom, ze mistni si sprivatizuji parkovaci stani.
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 6. 2. 14:07
No, ten limit je hodně přísný s hmotnostní dnešních baterií. Z mého pohledu by se tam měli vejít EV v kategorii C, jak hatchback i combi. A věřím, že v praxi ty auta projdou, byť budou mít reálně na váze třeba 1,7 tuny, prostě nebudou trnem v oku, byť váhu nedají. Klasický hatchback i combi nejsou tak široké a je přes ně vidět, ne jako přes SUV na křižovatkách, či stojících vedle přechodů pro chodce.
Michal Opluštil
Michal Opluštil
Proč maji váhový limit a ne velikostní? Skříňová dodávka se do hmotnosti třeba vejde a malý EV má smůlu? A pořád hovoří o SUV...jsou SUV co se tam úplně v klidu vejdou. Jinak tak mě ve městech občas vadí ty obří mastodonti SUV a pickupy co vezou 1-2 lidi a na parkovišti či na ulici se neda pořádně zaparkovat či projet a jedinou hlínu co možná kdy viděli, bylo bahno co opadalo z traktoru na silnici, když vyjel z pole...
Bohdan Pomsahár
Bohdan Pomsahár
Naposledy upraveno: 6. 2. 17:58
Hmm "parkování přinese ročně do městské kasy až 35 milionů eur". Osobne si myslim, ze vyberou jeste min nez minule roky. A pokud dane parkovani budou vyzadovat i po turistech co se budou chtit ubytovat v centru, tak bude pro mestskou kasicku naopak poradnej pruser.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze