V Česku jezdí přes 7 tisíc elektromobilů

4
V Česku jezdí přes 7 tisíc elektromobilů
Fotografie: Škoda Auto
  • Nejvíce je u nás registrováno osobních aut
  • Podíl naftových aut klesl na 38 %

V České republice bylo podle centrálního registru vozidel evidováno ke konci loňského roku přes 8 milionů motorových vozidel. Ministerstvo dopravy ČR ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu v pravidelných intervalech zveřejňuje data k vozidlům sledovaných v rámci Národního akčního plánu čisté mobility. Proto je i k dispozici podrobný pohled na to, kolik motorových vozidel jezdí po našich silnicích s rozdílným typem pohonu.

V alternativách vládne LPG

„Pokud se tedy budeme bavit o nejfrekventovanější kategorii, tedy M1, tak v registru jsou stále, a ještě nějakou dobu pravděpodobně budou, nejvíce zastoupená plynová vozidla. LPG vozidel evidujeme přes 105 tisíc, CNG pak více než 21 tisíc. Osobních elektrických vozidel s externím dobíjením pak bylo evidováno téměř 10 tisíc, z toho 7 109 bateriových elektrických vozidel. Jakkoli v těchto počtech významně převažují vozidla plynová, trend se pravděpodobně bude postupně otáčet ve prospěch vozidel elektrických, jak naznačují data z loňského roku, ale koneckonců také data z EU. Například v loňském roce se na registracích nových osobních vozidel podílela v součtu plynová a elektrická 3,85 %, z toho 2,58% podíl připadal právě na vozidla elektrická“, říká Mgr. Jan Bezděkovský, pověřenec ministra dopravy pro čistou mobilitu.

Registrace podle typu paliva

Nejvíce bateriových vozidel v kategorii osobní automobil za rok 2020 z celkového počtu 3 180 registrovaných kusů u nás nově zaregistrovala domácí Škoda Auto (1 620 ks), následuje Tesla s 392 ks, Hyundai s 244 ks, Volkswagen s 198 ks, Nissan s 75 ks a BMW s 70 ks. Pak je mix různých výrobců vozidel s celkovými 579 ks.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Naposledy upraveno: 24. 3. 2021 11:42
Tak čistě ekologicky, by měli Teslu zakázat, protože jedna prodaná Tesla jsou 2-4 prodaný Ioniqy v základní výbavě :-))))) A vzhledem k tomu, že i do česka se valí levice se tomu možná nebudeme v příštím volebním období ani smát.. :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze