V České republice jezdí první kamion na LNG

V České republice jezdí první kamion na LNG
  • LNG kamion se dostal na české silnice díky spolupráci Volvo Truck ČR, Škody Auto, Helicar a společnosti GasNet
  • Přestavba vozidla byla dokončena v lednu letošního roku a již tento měsíc půjde do provozu

Společnost Helicar ve spolupráci s Volvo Truck ČR, Škoda Auto a GasNet uvedla na české silnice historicky první vozidlo Volvo na LNG registrované v České republice. Projekt LNG ve společnosti Helicar odstartoval v březnu 2019 výběrem dodavatele potřebné techniky vhodné pro využití na dálkovou přepravu vozidel pro společnost Škoda Auto. Přestavba vozidla byla dokončena v lednu 2020 s uvedením do provozu v únoru 2020.

Souprava Volvo splňuje normu Euro 6 a výkonem i úsporou paliva se vyrovná vozidlům na naftu. Vozidlo Volvo může spalovat buď bioplyn (emise CO2 se v porovnání s naftou sníží až o 100 %), nebo zemní plyn (emise CO2 se v porovnání s naftou sníží o 20 %). Uvedené hodnoty uvádějí množství emisí vzniklé vlastním provozem vozidla a popisuje je parametr „tank-to-wheel” (z nádrže ke kolům).

V České Republice není momentálně žádný dotační program či podpora pořízení vozidla LNG. Oproti tomu podpora v jiných státech EU, například v Německu, Polsku či na Slovensku, dosahuje až 23 000 eur (576 tisíc korun) nebo 35 % z ceny pořízení na každé nové vozidlo na LNG. Součástí podpory je i snížené mýto či spotřební daň.

Role společnosti GasNet v tomto projektu spočívá v dodání plnicí technologie, tedy čerpacího zařízení, které je umístěno v areálu Volvo v Klecanech u Prahy právě pro potřeby Helicar. Kromě samotné instalace a provozu čerpacího zařízení GasNet také zajistil nezbytné proškolení celého týmu, jak z hlediska bezpečnosti, tak správného postupu při tankování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze