V Austrálii jezdí vlak poháněný solární energií

3
V Austrálii jezdí vlak poháněný solární energií
  • Vlak má v útrobách baterii o kapacitě 77 kWh a záložní naftový motor
  • Bude cestovat na trase dlouhé zhruba 3 kilometry
  • Vlak byl přestavěný z klasického osobního vlaku

V Austrálii mají první vlak, který pohání solární panely a elektromotory. Za vším stojí železniční společnost Byron Bay Railroad Company, která byla založena jako nezisková organizace. Na projektu spolupracuje s několika společnostmi včetně společnosti ELMOFO, která vytvořila tento vlak.

Vlak byl přestavěn z klasického osobního vlaku, který měl dva dieselové motory. Jeden motor byl nahrazen elektromotory a bateriemi a druhý motor byl ponechán jako nouzová záloha. Vlak dokáže jezdit na sluneční energii, dokonce i v případě větší oblačnosti. Vlak bude absolvovat trasu dlouhou zhruba 3 km, a to poblíž Byron Bay v australském Novém Jižním Walesu. Baterie má kapacitu 77 kWh a podle slov společnosti je vhodná pro celodenní výlety. Na střeše vlaku a na nádraží je pak „solární pole“ o výkonu 30 kW.

Začátkem tohoto roku oznámilo Nizozemsko, že jejich elektrické vlaky jsou 100% poháněné větrem. Dokonce i Indie má „vlak poháněný solární energií“, tedy s tím háčkem, že je stále poháněn dieselovou lokomotivou a solárními panely slouží pouze jako zdroj pro klimatizaci a světla.

Zdroj: electrek.co

Diskuze ke článku
d@rkWolf
Celodenní tříkilometrové výlety. Hmm...
Michal
It has a 77kWh battery which is good for a full day's worth of trips back and forth, and will be charged both by panels on the roof of the train and a 30kW solar array at the station.
30Kw na nádraži, ne jen na střeše vlaku!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze