Toyota Corolla na vodík se předvedla ve vytrvalostním závodě. Úspěch to ale nebyl

5
Toyota Corolla na vodík se předvedla ve vytrvalostním závodě. Úspěch to ale nebyl
Fotografie: Toyota
  • Vůz strávil v boxech 8 hodin kvůli technickým potížím a tankování
  • Nakonec ale vodíková Corolla dojela do cíle

Není to tak dávno, co Toyota představila zcela nový závodní prototyp modelu Corolla. Ten využíval tříválcový motor na vodík a nyní se Toyota pochlubila tím, jak se vodíkové Corolle vedlo v náročném 24hodinovém závodě. Informuje o tom insideevs.com. Závod se jel v rámci série Super Taikyu Series. Motor díky upravenému palivovému vedení a systému vstřikování zvládne spalovat stlačený vodík ve směsi se vzduchem. Vyjma minimálního množství oleje tak při provozu nevznikají žádné škodlivé emise. Stlačený vodík se ukládá do karbonových nádrží v zadní části vozu.

A jak vlastně vodíková Corolla dopadla v samotném závodě? Na chlubení to moc není. Ačkoliv jezdec Hiroaki Ishiura prohlásil, že za volantem neměl pocit, že by řídil něco „nápadně odlišného“ od klasického benzinového vozu, během závodu vůz strávil v boxech 8 hodin. Mohly za to především technické problémy, přičemž rovnou polovinu z tohoto času sebralo doplňování vodíku. Tankovat se tak muselo 35×, přičemž ostatní konkurence tankovala v průměru 20×. Do cíle ale vůz nakonec dojel.

Technické parametry Toyota Corolla Touring Sports

Kompletní specifikace
Konstrukcekombi, 4 650 × 1 790 × 1 435 mm, ? kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: přední
Výkon132 kW, 180 koní, točivý moment: 200 Nm
Baterie?
Nabíjení
SpotřebaKombinovaná: ? l / 100 km
Cena od684 900 Kč
Diskuze ke článku
Mirek Toman
Mirek Toman
To snad i nabíjení baterií by bylo rychlejší.....
Two Gamers cz
Two Gamers cz
35x13.5min na nabíječce a je to stejnè
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Chápu že je to nějaký pokusný vzorek na tak náročné použití, takže má dětské nemoci které technici ladí za pochodu. Ale proč jedou přímo na vodík? To je to výhodnější než z něj vyrábět elektřinu? A věc druhá - ty ostatní běžné sériové vozy tankovaly/nabíjely 20x za 24h? Proboha skoro každou hodinu? Kolik mají ty vozy mini-dojezd nebo maxi-spotřebu?
Jaroslav Charvát
Jaroslav Charvát
Naposledy upraveno: 6. 6. 2021 18:38
Tak jsem si to hodil do kalkulačky, cca 1630 km za 24 hodin, 35 tankování, 8 hodin prostoje (opravy, pumpa). To mi dává průměr asi 46 km na jedno natankování a celkovou průměrnou rychlost v jízdě asi 102 km/h. To jsou nějaké ultra speciály s pidinádrží na 50 km (při takové rychlosti?), nebo je tam nějaký zakopaný pes? Třeba že naplnit nádrž na 20 % trvá pět minut, ale na 70 % třeba padesát, čili se jim vyplatilo jezdit „na výpary“?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze