Modernizovaná Toyota Corolla Hybrid
test

Modernizovaná Toyota Corolla Hybrid

První jízdní dojmy s novým hybridním pohonem

Prvním modelem značky Toyota, který dostal nejnovější 5. generaci hybridního systému, byla nová varianta Corolla Cross. Nyní ale modernizací prošla základní Toyota Corolla s karoseriemi hatchback, kombi i sedan. Designové úpravy nejsou nijak výrazné, ale pod kapotou skrývá novou generaci hybridního pohonu, kterou jsme vyzkoušeli ve Španělsku.

Pátou generaci hybridního systému jsem vyzkoušel již pod kapotou kompaktního SUV Toyota Corolla Cross. Neměl jsem ale přímé porovnání s předchozí generací pohonu, protože je nové auto a jakožto SUV má samozřejmě vyšší spotřebu. Jak tento pohon ale bude fungovat pod kapotou vozů, které znám s předchozí generací hybridního systému?

Začněme ale u viditelné modernizace modelu, jehož historie sahá až do roku 1966, nyní máme již 12. generaci a celkem se jich prodalo již 50 milionů kusů. Kromě zmíněného nového hybridního pohonu se totiž mírně změnil design exteriéru i interiéru a do vozu přibyly nové technologie. Zepředu si můžeme všimnout nové mřížky chladiče a nové grafiky předních světel, jejichž tvar zůstal stejný. Nově ale v nejvyšší výbavě dostanete i technologii LED Matrix. Novou grafiku dostaly také zadní koncové svítilny s technologií LED, přičemž ani jejich design se nezměnil. Proměnou také prošel infotainment a auto dostalo nové technologie.

Toyota Corolla dostala 5. generaci hybridního systému

Pojďme se podívat spíše pod kapotu, kde je nová generace hybridního systému. Zatímco současná generace Toyoty Corolly měla 4. generaci hybridního systému Toyoty, nová Toyota Corolla Cross dostala 5. Tu obdržela s modernizací i základní Corolla ve všech třech variantách, tedy hatchback, kombi i sedan. Poslední zmíněná nabízí ale pouze slabší verzi hybridního pohonu s motorem 1,8 litru, ale to platilo i před modernizací. Zatímco sedan ale můžete koupit i s atmosférickou patnáctistovkou, hatchback a kombi (Touring Sports) jsou nyní k dispozici už pouze s hybridními pohonnými jednotkami.

Technické parametry Toyota Corolla hatchback facelift (2023) 1.8 Hybrid

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 370 × 1 790 × 1 460 mm, ? kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: přední
Výkon103 (72 + 70) kW, 140 (98 + 95) koní
Nádrž43 l
SpotřebaKombinovaná: 4,4 l / 100 km
Cena od

Nová generace hybridního systému má kompletně přepracovaný program řídicí jednotky a novou Li-ion baterii, která nabízí zároveň větší kapacitu a zároveň nižší rozměry i hmotnost. Přepracované bylo i fungování planetové převodovky a motory dostaly olej s nižší viskozitou. Výsledkem je tedy nižší hmotnost hybridního systému, lepší průběh krouticího momentu, vyšší systémový výkon a zároveň nižší spotřeba. Výkon se u osmnáctistovky zvýšil o 14 % na 140 koní, u dvoulitru o 6 % na 196 koní. Tím se zlepšilo i zrychlení na stovku, v prvním případě o 1,8 sekundy, ve druhém o půl sekundy. Klesla i spotřeba, resp. emise, v prvním případě o 2 gramy na 100 g/km a ve druhém případě o 12 g na 98 g/km. Nově je tedy paradoxně úspornější výkonnější varianta.

Technické parametry Toyota Corolla hatchback facelift (2023) 2.0 Hybrid

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 370 × 1 790 × 1 460 mm, ? kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: přední
Výkon144 (112 + 83) kW, 196 (152 + 113) koní
Nádrž43 l
SpotřebaKombinovaná: 4,4 l / 100 km
Cena od

Výše zmíněný nový program řídicí jednotky i úprava fungování planetové převodovky znamená i nižší otáčky spalovacího motoru, což podle Toyoty snížilo kromě spotřeby i hluk v kabině. Otáčky klesly o 300 až 500 otáček za minutu podle zvoleného jízdního módu i požadovaného výkonu. Zajímavé je i to, že výkon elektromotoru stoupl z 53 kW na 70 kW, což je výrazné zlepšení. I díky tomu by na stejných trasách měla modernizovaná Corolla mít větší podíl čistě elektrické jízdy. Ale dost už teorie, pojďme si vyzkoušet realitu.

Do cíle přijíždíme s hodnotou 5,3 l/100 km na palubním počítači.

Nejprve usedáme do sedanu, který má pod kapotou hybridní systém s osmnáctistovkou, tedy stejný jako je v základu i u hatchbacku a kombíku. S tímto autem zkoušíme jízdu s lehčí nohou na horní hranici španělských limitů, což je podobné jako u nás. Nižší limit je pouze na dálnici, konkrétně 120 km/h, ale na naší trase jsou i na okreskách častá omezení na 60 nebo 70 km/h. Zpočátku se zdá, že snížení otáček není tak výrazné, protože stoupáme z mořského pobřeží do hor, takže kvůli vyššímu zatížení asi není pokles tak výrazný. Po přepnutí na jízdní mód Eco se zdá pokles otáček výraznější, byť stále se otáčky drží poměrně vysoko. To je zkrátka vlastnost hybridního systému s planetovou převodovkou. Na kopci, kde se v polovině trasy s kolegou střídáme, je spotřeba 5,6 l/100 km. Následuje sjezd dolů, kde oceňujeme další technologickou novinku. Auto má automatické nastavování rekuperace a před běžnými zatáčkami to funguje dobře, takže řidič nemusí přibrzďovat. Na prudké serpentiny si to ale netroufá a rekuperace se tam vypíná úplně. Řidič tak dostává jasný signál, že tentokrát je to na něm. Když ale před námi jede jiné auto, rekuperace se reguluje tak, aby Corolla udržovala konstantní vzdálenost a automatika funguje spolehlivě. Spotřeba samozřejmě cestou z kopce klesá, ale před cílem následuje přibližně čtvrtina trasy po dálnici, která zase spotřebu zvedá, takže do cíle přijíždíme s hodnotou 5,3 l/100 km na palubním počítači, což vzhledem ke kopcovitému charakteru trasy není špatné. Podíl čistě elektrické jízdy je 58 %.

Provedení GR SPORT nepůsobí jako sportovně laděný model

Druhým vozem, který zkoušíme, je Toyota Corolla Touring Sports se stejným motorem. Jelikož úspornou jízdu jsme si vyzkoušeli v sedanu a tento kombík je v provedení GR SPORT, přímo se nabízí vyzkoušet tentokrát sportovní jízdu. Kromě povedených designových prvků zvenku i uvnitř jsou zde sportovní sedačky s bočním vedením, což je na této zatáčkovité trase příjemné i při klidné jízdě, ale při ostřejší jízdě je to doslova nutností. Jinak ale ani provedení GR SPORT nepůsobí jako sportovně laděný model. Řízení je na sportovní jízdu přeposilované, neposkytuje potřebnou zpětnou vazbu a uvítali bychom, kdyby bylo strmější. Ani podvozek nepůsobí sportovně, ale oceňujeme jeho vyvážené naladění mezi komfortem a jízdními vlastnostmi v zatáčkách. Tomu jistě pomáhá i víceprvková zadní náprava, která v této třídě rozhodně nebývá standardem a když už, tak až u vyšších motorizací. Ostatně ani projev hybridního systému uchu sportovně založeného řidiče nikterak nelahodí. I přes snížené otáčky se motor při sportovní jízdě drží v poměrně vysokých konstantních otáčkách a uchu sportovně založeného řidiče chybí změny otáček a řazení. Dynamika je ale citelně lepší. Právě u předchozí generace s osmnáctistovkou nebyla u 4. generace hybridního systému nijak oslnivá, to se ale výrazně zlepšilo. Akcelerace je citelně lepší, byť zvukový projev způsobuje, že pocitově zrychlení není tak dobré jako ve skutečnosti. I přes sportovnější styl jízdy nás ale překvapuje, že podíl čistě elektrické jízdy je dokonce 62 %. Spotřeba je podle palubního počítače 6,7 l/100 km.

Toyota Corolla 2.0 Hybrid: rychlá i úsporná

Nakonec usedáme do hatchbacku, který má pod kapotou hybridní systém s dvoulitrem. Je to naše poslední jízda, takže na této motorizaci musíme v rámci jedné jízdy vyzkoušet vše. Zkoušíme tedy jízdu s lehkou nohou i dynamiku ve sportovním režimu. Ta je samozřejmě mnohem lepší než u osmnáctistovky, ale i u předchozí generace byl mezi těmito motorizacemi velký rozdíl v dynamice. I přes velmi solidní dynamiku ale nejde o auto, které by si vybral sportovně založený řidič. Nicméně, pokud jezdíte spíše klidněji a úsporněji a občas potřebujete více výkonu kvůli předjetí nebo rychlému výjezdu z vedlejší na frekventovanou hlavní silnici, pak je výkon této motorizace více než dostačující. Nakonec náš čeká poměrně dlouhé popojíždění v koloně, které hybridní systém Toyoty zvládá skvěle a většinu v čistě elektrickém režimu. I díky tomu je v cíli podíl elektrické jízdy krásných 70 %, spotřeba 5,6 l/100 km je také hezký výsledek, vzhledem k tomu, že na části trasy jsme zkoušeli i dynamiku auta.

Sice posun mezi čtvrtou a pátou generací hybridního systému Toyota není podle mého hodnocení tak výrazný jako mezi třetí a čtvrtou, kde se dramaticky zlepšila efektivita při jízdě na dálnici, ale rozhodně je znát zejména na dynamice slabší osmnáctistovky. Pokud jde o spotřebu, hodnoty nevypadají špatně vzhledem k jízdám ve velmi kopcovitém terénu. Přesnější obrázek ale budeme mít až po plnohodnotném testu v Česku, ideálně po testu zaměřeném na spotřebu. I přestože ani výbava GR SPORT nepřináší sportovně naladěné auto, právě ta se mi líbila nejvíce. Nejen pro hezčí design, který alespoň vypadá sportovně, ale hlavně díky sportovním sedačkám, které v zatáčkách opravdu podrží těla posádky vpředu.

Foto: Toyota a Marek Tomíšek, fDrive.cz

toyota-corolla-hatchback-facelift-2023
Klady
  • sportovní sedačky výbavy GR SPORT
  • schopnost většího poměru jízdy na elektřinu
  • nízká spotřeba
  • solidní výkon obou motorizací
Zápory
  • chybějící sportovní naladění i u GR SPORT
  • monotónní zvuk motoru při akcelerací
  • vyšší konstantní otáčky při vyšším zatížení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze