Teslu superkapacitory nezajímají. Znovu prodala společnost, která se jimi zabývá

1
Teslu superkapacitory nezajímají. Znovu prodala společnost, která se jimi zabývá
Fotografie: Tesla Motors
  • Tesle při koupi Maxwellu o superkapacitory nešlo
  • Nyní prodává divizi, která se jimi zabývala
  • Vzniká nový silný hráč s touto technologií

Když Tesla před dvěma lety koupila před zraky médií za 235 milionů dolarů (v akciích Tesly) společnost Maxwell Technology z kalifornského San Diega, bylo to vnímáno jako zájem o technologii superkapacitorů (velkokapacitních kondenzátorů, schopných extrémně rychlého nabíjení). Tesla navíc superkapacitorový byznys přejala do svého portfolia. Jenže další dva roky se nic viditelného v této oblasti nedělo a teprve dodatečně vyšlo najevo, že společnost Maxwell Technology kromě superkapacitorů právě vyvinula technologii suchých elektrod v bateriových článcích. A Tesla přiznala, že to byl hlavní objekt zájmu. Ostatně následující rok představila vlastní články 4680, obsahující právě tento vynález.

Jenže nyní tu máme oficiální prohlášení firmy UCAP Power, zabývající se rovněž superkapacitory, o tom, že koupila společnost Maxwell včetně jejích korejských výrobních kapacit i značky. Pro zasvěcené to není žádné překvapení, ve firmě UCAP pracuje několik bývalých lidí Tesly i Maxwellu. Generální ředitel UCAP Gordon Schenk je dokonce bývalým obchodním ředitelem divize Maxwell pod Teslou. Podle elecktrek.co to tedy vypadá, že firmu odkoupili zpět lidé z Maxwellu, kteří se rozhodli odejít po odkupu firmy Teslou. Každopádně se zdá, že na trhu vyrostl velmi silný hráč, zabývající se nejen superkapacitory, ale i větrnými turbínami a technologií Microgrid, tedy ostrovních sítí decentralizovaných zdrojů elektřiny, fungujících autonomně, ale schopných v případě potřeby se zapojit do hlavní rozvodné sítě.

Tato transakce je výhodná pro všechny strany. Tesla se zbavila nepotřebného byznysu a UCAP, založený teprve v roce 2019, získal výraznou posilu. Nový majitel bohužel nezveřejnil hodnotu obchodu, což by nám dalo docela dobrou představu například o tom, kolik Tesla skutečně zaplatila za technologii suchých elektrod. Pro elektromobilní svět tu máme důležitý signál; proč právě Tesla, obecně považovaná za technologického lídra, tuto zajímavou technologii zavrhla, zatímco jiní na ní intenzivně pracují? Co brání jejímu rozšíření? Snad se to brzy dozvíme.

Diskuze ke článku
René Pajurek
René Pajurek
Superkapacitory mají pořád nějaký potenciál, pokud se jejich vývoj ubere správným směrem - viz článek ultrakapacitory-akumulatory-budoucnosti

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze