Tesla v Německu spustila Supercharger v3, je nejblíže ČR

Tesla v Německu spustila Supercharger v3, je nejblíže ČR
Fotografie: tesla.com
  • Supercharger v3 nabíjí rychlostí 250 kW, i když je vedlejší stojan obsazený
  • Nový Supercharger má 12 stojanů, zatímco největší v Česku jich mají 8

Tesla spustila Supercharger v3, tedy nejnovější verzi, v německém městě Hermsdorf. Ten je tak nyní nejblíže od českých hranic. Je přibližně 132 kilometrů od našich hranic a od Prahy je to o 100 km více. Supercharger v3 umožňuje rychlejší nabíjení než předchozí v2. Naleznete jej v mapě supercharge.info a je na dálnici A4 mezi městy Gera a Jena.

Supercharger v3 má nejen vyšší výkon, konkrétně 250 kW proti 150 kW u v2, ale zároveň odpadá sdílení výkonu mezi dvěma stojany jako u v2. Takže bez ohledu na to, zda vedle vás někdo jiný nabíjí, máte k dispozici maximální výkon. Ten ale využijí zatím pouze vozy Tesla Model 3 a teoreticky Tesla Model Y, až se dostanou do Evropy. Některé Superchargery v2 ale nedosahují ani výkonu 150 kW a mají třeba „jen“ 125 kW, protože více neumožňují parametry přívodu elektřiny. Ostatně to je i důvod, proč Tesla stále staví i Superchargery v2, protože ne všude je možné postavit v3.

Supercharger ve městě Hermsdorf má 12 stojanů na nabíjení. V Česku jsou všechny čtyři Superchargery typu v2 a největší jsou ve Vestci a Olomouci, kde mají 8 stojanů. Ve Vystrkově u Humpolce je 6 stojanů a v Brně jen 4.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze