Telefon místo palubní kamery? Vypadá to, že na takové možnosti pracuje Google

Telefon místo palubní kamery? Vypadá to, že na takové možnosti pracuje Google
Fotografie: Sean D., unsplash.com
  • Pixely by mohly automaticky nahrávat jízdu
  • Záznam by probíhal na pozadí

Palubní kamery jsou výbavou celé řady vozů. Obvykle jednoúčelové zařízení začne automaticky nahrávat po spuštění zapalování, po zaplnění paměťové karty přepisuje nejstarší záznamy. Takové nahrávky mohou být cenným důkazem při nějakých sporných situacích nebo se jimi můžete jenom pochlubit ostatními. YouTube a další platformy jsou plné ukázek s nebezpečnými momenty nebo dokonce nehodami.

Čistě teoreticky by obdobnou práci zvládl i libovolný chytrý telefon. Stačilo by pro něj jen najít odpovídající umístění, zajistit napájení a také najít aplikaci, která pro vás bude automaticky nahrávat. S posledním bodem se nejspíše snaží pomoci Google. Podle 9to5google.com pracuje na nové funkci určené pro telefony Pixel. Jejich nastavení týkající se osobní bezpečnosti, které umí například detekovat autonehodu, dostává novou položku nazvanou Dashcam.


Po její aktivaci začne telefon automaticky nahrávat vždy, pokud se připojí prostřednictvím Bluetooth k handsfree vozu. Nahrávání probíhá na pozadí, takže lze telefon normálně používat, například pro navigaci. Nastavení umožňuje zapnout/vypnout záznam zvuku. Nahrávky se po třech dnech automaticky mažou, takže máte dost času na záchranu zajímavých situací.

Funkce je prozatím v betaverzi, čemuž odpovídají i výtky. Tou první je možnost použít pouze hlavní fotoaparát, byť by se na tuto činnost více hodí ten širokoúhlý. Nepotěší ani nízká kvalita záznamu, zřejmě ve snaze o úsporu místa. Obojí však může Google před oficiálním uvedením opravit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze