Sunreef Yachts představuje nový luxusní solární elektrický katamarán Explorer

Sunreef Yachts představuje nový luxusní solární elektrický katamarán Explorer
Fotografie: Sunreef Yachts
  • Délka lodě činí 40 metrů a pojme až 10 cestujících
  • Katamarán je poháněn výhradně elektřinou a má solární plášť
  • Maximální rychlost stroje činí 14 uzlů (26 km/h)

Léto se nezadržitelně blíží, proto společnost Sunreef Yachts přidává do svého portfolia nový model luxusního katamaránu. Ten je navíc poháněn výhradně elektřinou, což z něj dělá převratný produkt v tomto segmentu. Model nese označení Explorer Eco 40m a je to dosud nejmenší elektrická jachta společnosti. Současně se může pochlubit nejpokročilejšími technologiemi, včetně proprietárního solárního pláště. Společnost Sunreef Yachts byla založena již v roce 2002 v Gdaňsku v Polsku. Nyní se firma vrhá do vod udržitelného námořního cestování a luxusní zaoceánský katamarán na elektrický pohon pojme až 10 osob. Jak název napovídá, délka lodě je 40 metrů a celé posádce tento stroj nabídne hromadu luxusu a pohodlí. To vše zabalené do bezemisního pohonu.

Výrobce se při představení modelu Explorer Eco 40m nechal slyšet, že upřednostňuje katamarány před tradičními jachtami. Důvodem je fakt, že katamarány vyžadují méně energie k pohonu na moři, což je důležitý faktor při elektrifikaci na moři. Nový typ lodě se proto vyznačuje ultralehkou kompozitovou konstrukcí a nejmodernějším elektrickým hnacím ústrojím sestávajícím ze dvou 540kW motorů a dvou 550kWh bateriových sad. Pro podporu plně elektrické pohonné jednotky je Eco Explorer 40m vybaven patentovaným solárním pláštěm Sunreef, který využívá každý dostupný centimetr trupu a vnějšího povrchu konstrukce k výrobě čisté energie. To vše postačí pro napájení palubních systémů elektrické jachty a současně lze z takto získané energie pohánět mnohé luxusní prvky výbavy.

O pohodlí desetičlenné posádky se může starat až 7 členů posádky a nesmírně důležitým parametrem je i výkon motorů. Ty dle výrobce dokážou poskytnout cestovní rychlost až 10 uzlů (18,5 km/h) a maximální rychlost 14 uzlů (26 km/h). Doba výstavby katamaránu Explorer Eco 40m je v současnosti tři roky a každý kus bude postaven v jednom z přístavů Sunreef v Polsku nebo Spojených arabských emirátech, kde má firma sesterskou pobočku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze