Startují dotace na elektromobily pro státní sektor a neziskovky

Startují dotace na elektromobily pro státní sektor a neziskovky
Fotografie: Petr Vomáčka, fDrive.cz
  • Celková alokace dotačního titulu je 600 milionů Kč
  • Dotace podpoří nákup minimálně 1 485 aut a 200 dobíjecích stanic

Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR spustilo dotační titul na nákup čistých elektromobilů nebo aut spalujících vodík a instalaci chytrých neveřejných dobíjecích stanic pro dobíjení elektricky poháněných vozidel, ovšem tato stanice bude podporována jen v případě nákupu elektromobilu. O dotaci mohou žádat obce, úřady, školy, veřejnoprávní instituce nebo neziskovky.

Podpora je na všechny typy motorových vozidel

V dotační výzvě je připraveno 600 milionů korun na nákup minimálně 1 485 elektrických nebo vodíkových vozidel a k tomu až 200 dobíjecích stanic. Společně s elektromobilem může žadatel využít podporu i na pořízení tzv. chytrých dobíjecích stanic, dostat může 30 tisíc korun na jednu neveřejnou dobíjecí stanici. Žádosti je možné podávat od 6. června 2022 do 15. prosince 2023 nebo do vyčerpání alokace. Po roce 2023, případně po vyčerpání alokace, by měla dotační podpora pokračovat i v dalších letech, a to finanční podporou z Modernizačního fondu.

Typ vozidla Elektromobil Auto na vodík
M1 (osobní) 300 tis. Kč 500 tis. Kč
N1 (nákladní do 3,5t včetně) 500 tis. Kč není podporováno
L7E (malá užitková) 200 tis. Kč není podporováno
L6E 100 tis. Kč není podporováno
L1E, L2E (motorky do 45 km/h) 30 tis. Kč není podporováno
L3E, L4E, L5E (motorky nad 45 km/h) 50 tis. Kč není podporováno
M2, M3 do 7,5t včetně (minibus) 1 mil. Kč není podporováno
N2 do 12t včetně (nákladní střední) 1 mil. Kč není podporováno
SS (pracovní stroj samojízdný) 700 tis. Kč není podporováno

„Je to revoluční dotace. Chceme zrychlovat v odklonu od závislosti na fosilních palivech, snížit jejich spotřebu i závislost na jejich dovozu, týká se to také proměny vozového parku. Podporujeme proto nákup elektromobilů v různých kategoriích a podporu osobních vodíkových vozidel. Při dnešních cenách benzínu a nafty je to i otázka nižších provozních nákladů. Díky naším dotacím budou brzy po českých silnicích jezdit stovky nových šetrných aut a ani tím naše úsilí neskončí, další dotace do čisté mobility pak plánujeme z Modernizačního fondu,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze