Obří fotovoltaická elektrárna SEATu by pokryla spotřebu 15 tisíc obyvatel

Obří fotovoltaická elektrárna SEATu by pokryla spotřebu 15 tisíc obyvatel
  • Jedna z největších fotovoltaických elektráren na světě v automobilovém průmyslu se nachází v závodě SEAT Martorell
  • 53 000 fotovoltaických panelů s celkovou plochou 40 fotbalových hřišť, jejichž inspekci provádí dron s termovizí, snižuje emise CO2 o téměř 4 000 tun ročně,

Nejdelší den roku přinese severní polokouli naší planety 903 minut slunečního světla. S letním slunovratem 21. června přichází období s největším množstvím slunečního svitu a nejvyššími teplotami. Španělsko a jižní Evropa si užívají 2 500 až 3 000 hodin slunečního svitu ročně. SEAT tento zdroj čisté energie využívá díky jedné z největších fotovoltaických elektráren v automobilovém průmyslu.

SEAT uvedl v roce 2013 do provozu celkem šest dílčích fotovoltaických elektráren s více než 53 000 fotovoltaickými panely, jejichž plocha je srovnatelná s plochou 40 fotbalových hřišť. Panely jsou umístěny na střechách výrobních hal a krátkodobých parkovišť pro vyrobená vozidla. Od uvedení do provozu vyrobila tato fotovoltaická elektrárna již více než 112 milionů kWh elektrické energie.

Tato elektrárna vyrábí více než 17 milionů kWh ročně, což je dostatek energie pro zásobování města s 15 000 obyvateli nebo pro nabíjení 3 milionů mobilních telefonů po celý rok. Ekologicky vyráběná elektrická energie se používá ve výrobním závodě Martorell a pokrývá 6 % jeho celkové spotřeby energie. Elektrárna od svého zprovoznění umožnila svou energií výrobu 67 000 automobilů.

Část údržby fotovoltaické elektrárny má na starosti dron, který dělá jednou za měsíc důkladnou prohlídku celého zařízení. Na základě obrazových záznamů z kamery s termovizním snímáním probíhá následně důkladná analýza stavu fotovoltaických panelů. Dron vykoná pokaždé 16 kontrolních letů ve výšce 35 metrů.

Fotovoltaická elektrárna přispívá k vyšší čistotě ovzduší a zároveň snižuje emise CO2 o 4 000 tun ročně. Toto snížení je porovnatelné s přínosem zalesnění plochy o rozloze 17 kilometrů čtverečních, což je ekvivalent pěti newyorských Central Parků. Cílem společnosti SEAT je snížit mimo jiné spotřebu vody, emise CO2 a množství odpadu na polovinu v porovnání s rokem 2010.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze