Šnečí vzhledem, ale už nikoliv rychlostí. Elektromotorka Johammer J1 dá i 120 km/h

Šnečí vzhledem, ale už nikoliv rychlostí. Elektromotorka Johammer J1 dá i 120 km/h
  • Motorka nemá jedinečný pouze design, ale také způsob řízení a další drobnosti
  • K dostání je ve dvou verzích s rozdílným dojezdem
  • Cenovka začíná na 620 tisících korunách

Dneska tu máme něco speciálního. Už jsem viděl pěknou řádku podivných a jedinečných motorek, ale většina z nich byla pouze prototypy vyrobenými pouze v jediném exempláři. Johammer J1 je jednou z těch zdaleka nejpodivnějších, přitom se dokonce stále vyrábí a jde dobře na odbyt.

Johammer J1 je výplodem fantazie Rakušana Johanna Hammerschmida, který uvádí, že inspirací pro tento motocykl byl šnek. Od toho se odvíjí i netypická řídítka, připomínající tykadla. Ta jsou vybavena led diodami, ale také jsou v nich zabudované displeje informující o rychlosti a stavu baterie. Kapotáž je celá vyrobená z jednoho kusu a nabízí se v několika barevných provedeních. Motocykl má dvě stupačky na každé straně, takže si řidič může vybrat posez, který mu přijde nejpohodlnější. Další zajímavostí je výsuvný přední blatníček a uchycení předního kola s horizontálně umístěnými tlumiči, což se podepsalo na tylu ovládání, které není úplně obvyklé – každé řídítko má vlastní ložisko a jsou propojeny až pod kapotáží. Tím je způsobeno, že řídítka se nenatáčí souběžně, ale každé z místa, odkud vychází z karoserie.

Motorka je k dostání ve verzích J1 150 a J1 200, které se od sebe liší pouze kapacitou akumulátoru. J1 150 je tou slabší a nabízí 8,3kWh akumulátor, což vystačí na nějakých 150 kilometrů, doplna se nabije za 2,5 hodiny a váha celého motocyklu v tomto provedení je 159 kilogramů. J1 200 má kapacitu baterie 12,7 kWh, dojezd 200 kilometrů, dobu nabíjení 3,5 hodiny a hmotnost 178 kilogramů. Obě potom mají stejný 11kW elektromotor, schopný z tohoto šnečka vymáčknout 120 km/h. Zrychlení z 0 na 100 je pak otázkou 8 vteřin.

Tento jedinečný stroj je oceněn na 23 tisíc eur (620 tisíc korun) ve verzi J1 150 a na 25 tisíc eur (675 tisíc) ve verzi J1 200.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze