Škoda Auto poodkrývá první detaily k novým generacím svých vlajkových modelů

2
Škoda Auto poodkrývá první detaily k novým generacím svých vlajkových modelů
Fotografie: Patrik Svatoš, fDrive.cz
  • Škoda Auto zveřejňuje první náhledy siluet tří nových vozů
  • Obě světové premiéry se uskuteční již letos na podzim
  • Vozy budou nabízeny s benzinovými a naftovými motory

Škoda Auto poprvé poodhalila nástupce svého vlajkového modelu Superb (verze liftback a kombi) a svého vrcholného SUV Kodiaq. V rámci akce „Let's Explore“ zveřejnila česká automobilka první oficiální snímky siluet vozů nové generace. Představení vozů Superb a Kodiaq bude patřit k největším událostem značky letošního roku, které na podzim vyvrcholí samostatnými světovými premiérami. Oba vozy nabídnou moderní, úsporné zážehové a vznětové motory a také plug-in a mild hybridní varianty pohonu. Klaus Zellmer, předseda představenstva společnosti Škoda Auto říká: „Superb a Kodiaq jsou dvěma důležitými pilíři modelového portfolia Škoda, právě proto je pro nás představení nových generací obou modelových řad, které proběhne na podzim, velice významnou událostí.

Model Superb je vlajkovou lodí portfolia vozů se spalovacími motory. Ve své čtvrté generaci bude i nadále udávat měřítka v oblasti komfortu a prostoru, a to jak ve verzi liftback, tak ve verzi kombi. Druhá generace modelu Kodiaq posune bezpečnost, techniku a všestrannost na zcela novou úroveň. Oba modely budou nabízeny také v plug-in hybridní a mild hybridní variantě. Letošní podzim tak bude ve znamení dvou významných světových premiér společnosti Škoda Auto. Současně již dnes se můžeme podívat na první oficiální snímky siluet, které odhalují obrysy dvou hlavních novinek.

Kromě zcela nového exteriéru přichází každý z modelů s novými prvky výbavy, vylepšenými technologiemi a zcela přepracovaným interiérem. Čtvrtá generace modelu Superb bude opět k dispozici jako liftback i jako prostorné kombi. Přicházející generace vlajkového modelu se bude nově vyrábět na Slovensku, v závodě koncernu Volkswagen v Bratislavě. Nová generace modelu Kodiaq se bude vyrábět v českém závodě Škoda v Kvasinách, odkud pochází i jeho předchůdce. Superb a Kodiaq jsou dvěma vrcholnými modely, které jsou mimořádně úspěšné. Název Superb se používal již ve 30. letech 20. století pro vrcholnou řadu luxusních vozů Škoda. Později, v letech 2001 až 2008, se prodalo téměř 137 000 kusů první moderní generace tohoto modelu.

Šlo zároveň o první model značky Škoda, který představil špičkové moderní prvky, jako jsou bi-xenonové světlomety, automatickou převodovku Tiptronic či funkci Coming Home. Již od počátku sbíral Superb první generace řadu prestižních ocenění, včetně titulu „Nejlepší importovaný vůz“, který mu udělil německý motoristický časopis Auto Bild. Druhá generace se objevila v roce 2008 a jako první nabídla zákazníkům možnost pohonu všech kol. Verze Superb Combi, představená v roce 2009, vyvolala ještě větší pozornost. Celkově zaznamenala druhá generace modelu Superb 618 000 kusů dodaných zákazníkům. Třetí generace představená v únoru roku 2015 nabídla v obou karosářských variantách ještě více prostoru pro cestující a zavazadla. Přidala také inovativní asistenční systémy pro zvýšení bezpečnosti a zároveň byla úspornější a měla nižší emise než její předchůdce.

V roce 2019 byla tato vlajková loď opět modernizována, přičemž varianta Superb iV se stala prvním plug-in hybridním modelem značky Škoda. Dosud bylo zákazníkům dodáno více než 777 000 kusů modelu Superb třetí generace. Model Kodiaq byl uveden na trh v roce 2016 jakožto první zástupce ofenzivy značky v segmentu SUV a dodnes zaznamenal celkový počet 740 tisíc prodaných vozů. Na přání ho lze získat se sedmi sedadly a do segmentu SUV vnesl vzrušující krystalický designový jazyk značky Škoda. V roce 2018 jeho úspěch následovala sportovní varianta Kodiaq RS a v roce 2021 byla aktualizována celá modelová řada. Více než 40 mezinárodních ocenění je viditelným důkazem vynikajících kvalit a mimořádné obliby tohoto velkého SUV z Mladé Boleslavi.

Diskuze ke článku
Martin
Martin
No tu naftu si mohli odpustit, to opravdu do osobního auta nepatří. Nehledě na to, že je nafta opravdu humus.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze