S iOS 11 vám v autě nebudou chodit notifikace. K čemu je to dobré?

6
S iOS 11 vám v autě nebudou chodit notifikace. K čemu je to dobré?
  • Telefon na základě GPS, Bluetooth a Wi-Fi pozná, jak rychle se pohybujete, a automaticky zapne funkci Do Not Disturb While Driving
  • Lidem, co vám pošlou iMessages, se odešle zpráva, že jste za volantem

Včera ve večerních hodinách se konala každoroční konference WWDC, kde Apple ukazuje své novinky. Nikoli ty hardwarové, ale softwarové. A při včerejším WWDC přišla řada i na nás řidiče.

Funkce Do Not Disturb While Driving

Velká spousta šoférů ve svém vozidle využívá navigaci na svém smartphonu. Všeobecně se ví, že největším faktorem, proč lidé umírají na silnicích, není vždycky pouze rychlost, ale spíše nepozornost. A proti tomu se Apple rozhodl bojovat. Telefon s nakousnutým jablkem ve znaku díky GPS, Wi-Fi nebo připojenému Bluetooth zjistí, jakou rychlostí se pohybujete, a zakáže telefonu zobrazovat jakékoli notifikace. Jednoduše řečeno půjde o funkci Do Not Disturb, kterou ze svých iPhonů již znáte.

Pokud se tato funkce aktivuje, všem, kdo se vám budou snažit poslat iMessages, bude odeslána zpráva o tom, že jste zrovna za volantem. Pokud by však něco opravdu „hořelo“, pak má druhá strana napsat něco ve smyslu „Je to urgentní.“ Telefon to vyhodnotí a danou notifikaci vám pošle. Popřípadě doporučujeme, ať vám daná osoba rovnou zavolá.

Možná budeme moci vybrat i pár „vyvolených“, od kterých se notifikace budou zobrazovat. Podobně se to dá nastavit i přímo na iPhonu.

Bude zajímavé, pokud vám notifikace přijdou například při dlouhém stání na semaforech, kde byste stihli odpovědět na některé z nich. Ničemu by nemělo bránit, aby tato funkce fungovala i v České republice. Problémem může být automaticky odesílaná SMS, která s velkou pravděpodobností bude v angličtině. Třeba ale Apple překvapí a SMSku si budete moci nadefinovat vy, anebo naopak zvolí styl Apple Pay a tato funkce u nás nebude vůbec dostupná.

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
rapax.cz
A jak takhle funkce rozpozná řidiče od spolujezdce? Podle rukou na volantu? A u samořiditelné Tesly? :-)
Razor
Nebo jak pozná, že nejedu autobusem? Hlavně co když nechci, aby všichni co mě budou shánět věděli že jedu autem? Kam se poděla svoboda?
mato
Presne tak, prečo by každý mal vedieť, že práve cestujem? A čo ak mobil ovláda spolujazdec? Je to trochu násilné a nedomyslené.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze