SEAT představil novou generaci Leonu. Bude dostupný i v plug-in hybrid verzi

SEAT představil novou generaci Leonu. Bude dostupný i v plug-in hybrid verzi
  • Nová generace SEATu Leon představuje modernizovaný design a výbavu
  • Oproti staršímu modelu má více prostoru v kabině, delší rozpětí náprav a jednodušší interiér
  • Vůbec poprvé se vedle klasických pohonů bude nabízet i v plug-in hybridní verzi

Španělská značka SEAT, která je také součástí skupiny VW Group, představila již čtvrtou generaci rodinného hatchbacku Leon. První generace byla odhalena již v roce 2012 a pomohla značce znovu rozběhnout prodeje, ne něž poté navázaly i jejich SUV, které se těšily velkému zájmu a prodejům. Nová generace konkurenta VW Golf a Fordu Focus se odhalila včera večer a nabídne mimo jiné i plug-in hybridní variantu.

Designově vůz oproti minulé generaci prošel značnou modernizací, na první pohled působí sportovněji. Co se týče rozměrů, Leon je o 90 mm delší než jeho předchůdce, z toho 50 mm přibylo mezi přední a zadní nápravou kvůli většímu prostoru v kabině. S čím si dal SEAT hodně práce, jsou světlomety a kompletní osvětlení vozu. Ty totiž dostaly nové LED, které v příplatkové variantě disponují i funkcí uvítacího osvětlení, kdy při odemknutí vůz řidiče pozdraví promítnutím slova „Hola!“ na vozovku. Nechybí ani dynamické ukazatele směru, které dávají ostatním účastníkům provozu najevo zamýšlenou změnu směru jízdy.

Interiér vozu se od minulé generace značně zjednodušil a celkově působí vzdušněji. Středu kabiny vévodí displej infotainmentu, ten má ve standardní verzi 8palcový displej a v rámci příplatkové varianty až 10 palců. Na osvětlení se nezapomnělo ani v interiéru a nejen, že si jej pasažéři můžou nakonfigurovat, ale auto LED pásky použije pro různá varování, například když se blíží auto z mrtvého úhlu, případně jakmile se rozhodnete zaparkovat a do cesty se vám připlete jiný vůz/překážka. Zároveň se jedná o první kompletně síťově propojené vozidlo značky. SEAT vyvinul vlastní systém Full Link, který podporuje jak Android Auto, tak Apple CarPlay. Příplatková je i bezdrátová nabíječka se standardem Qi. V autě najdete i integrovanou eSIM pro neustálé připojení k internetu.

SEAT Leon interiér

Leon je postaven na vyspělé platformě MQB Evo, podobně jako VW Golf 8. generace. Zákazníci budou mít na výběr z většiny dostupných pohonů. Benzínovým základem je tříválec 1.0 TSI o výkonu 90 koní, pokračujeme čtyřválci s obsahem 1,5 litru a 130 koňmi a završí to jednotka 2.0 TSI s výkonem 190 koní a dvouspojkovou převodovkou. Co se týče dieselu, tak ten se nabízí ve třech variantách 2.0 TDI s výkonem od 115 do 150 koní. Nezapomnělo se ani na jednotku 1.5 TGI na CNG s výkonem 130 koní.

Vůbec poprvé bude Leon nabízen i jako plug-in hybrid, což je kombinace motoru TSI s obsahem 1,4 litru s elektromotorem a baterií o kapacitě 13 kWh + šestistupňovou převodovkou DSG. Dohromady to znamená výkon až 150 kW/204 koní a čistě na elektrický pohon by měl zvládnout přibližně 60 km dle WLTP. Na trh se má nová generace Leonu dostat už za pár měsíců, konkrétně v druhém čtvrtletí 2020.

Technické parametry SEAT Leon (2020) plug-in hybrid

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 642 × 1 800 × 1 448 mm, ? kg
PohonHybridní (elektřina/nafta)
Výkon150 kW, 204 koní
Baterie13 kWh
Nabíjení
SpotřebaKombinovaná: ? l / 100 km
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze