Scania udělala obchod roku. Prodala 110 elektrických tahačů najednou

Scania udělala obchod roku. Prodala 110 elektrických tahačů najednou
Fotografie: Scania
  • Ve Skandinávii se elektrickým nákladním automobilům daří
  • Scania je na tomto poli mimořádně aktivní

Společnost Einride poskytuje komplexní digitální, elektrická a autonomní řešení pro nákladní dopravu a již v současnosti disponuje jedním z největších parků elektrických nákladních vozidel. Aktuálně se dohodla se Scanií na nákupu dalších 110 sedlových tahačů, které byly na přání zákazníka upraveny. Ten totiž trval na zachování krátkého rozvoru a zároveň i maximální kapacity baterií 300 kWh, což je kombinace, kterou Scania standardně nenabízí. Bateriové moduly, z nichž je poskládána kapacita podle přání, se totiž standardně umisťují do prostoru mezi koly, kde mají spalovací náklaďáky nádrže. A do krátkého rozvoru se jich plný počet nevejde. Proto byly čtyři umístěny za kabinu.

Tahače budou vybaveny proprietárním softwarem Einride Saga, který jako první svého druhu na světě hlídá a optimalizuje provoz flotil elektrických nákladních kamionů. Společnost Einride bude získaná cenná data zároveň sdílet se Scanií, což povede k dalšímu zlepšení vývoje dalších generací elektrických kamionů. Elektrické Scanie ve službách Einride se budou po celé Evropě postupně objevovat v průběhu letoška a v první polovině následujícího roku.

Elektrická Scania řad P a L nabízí dvou a třínápravovou konfiguraci s pohonem jedné, nebo dvou náprav. Elektromotor s permanentním magnetem nabízí trvalý výkon 230 kW (313 k)/1 300 Nm a krátkodobý 295 kW (401 k)/2 200 Nm. K tomu se přidává další 60kW elektromotor pro pomocné pohony.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze