Saab se vrací, jeho vlastník NEVS bude prodávat elektrický model 9-3 v Číně

Saab se vrací, jeho vlastník NEVS bude prodávat elektrický model 9-3 v Číně
  • O odbyt se postará carsharingová služba ve městě Tianjin
  • Dojezd na jedno nabití bude 300 kilometrů
  • Saab vlastní čínské konsorcium National Electric Vehicle Sweden (NEVS)

Není mnoho automobilek, které by měly tak věrné a specifické fanoušky jako Alfa Romeo a Saab. A právě druhá společnost se vrátí, a to ve stylu, který mnoho lidí nečekalo. Model 9-3 se bude prodávat v Číně s elektrický pohonem.

První prototyp byl ukázán už v roce 2014. Modely 9-3 bude Saab dodávat pro carsharing ve městě Tianjin, který bude spuštěn příští rok. Další elektrické modely 9-3 mají zamířit do švédského města Trollhättan. Záleží však na tom, jak se modely uchytí v Číně.

Elektrický Saab má na jedno nabití zvládnout až 300 kilometrů. Ve výbavě bude například Wi-Fi hotspot nebo vzduchový filtr, který jde v Číně na dračku ve vozech Tesla. Model 9-3 bude k dispozici jako sedan, naopak 9-3X má vypadat podobně jako Volvo Cross Country. Čekat tedy můžete vyvýšený podvozek a nějaké to oplastování, jak je u těchto modelů zvykem.

Nabídky se hrnou nejen od provozovatelů carsharingu, ale také od dalších společností. Momentálně jich je údajně více jak 150 tisíc. Půjde sice o poměrně neprověřený model, ale v Číně má na úspěch nárok každý, kdo vyrábí elektromobily. Vláda je na tamním území velmi podporuje a chce tak ulevit znečištěným městům.

Automobilka Saab vyhlásila v roce 2011 bankrot. Našel se však nový vlastník, kterým je čínské konsorcium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), které ji zachránilo a chtělo obnovit produkci. Potýkalo se však se spoustu legislativních problémů. Nyní to však vypadá, že vše je vyřešeno a první modely od Saabu zase budou brázdit světové silnice.

Zdroj: thedrive.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze