Rakousko rozdá příští rok na dotacích pro e-mobilitu 167,2 milionu eur

Rakousko rozdá příští rok na dotacích pro e-mobilitu 167,2 milionu eur
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Na e-mobilitu příští rok půjde v Rakousku 4,2 miliardy korun
  • Pro nákup elektromobilu bude dotace 5 000 eur

V nadcházejícím roce bude rakouské Ministerstvo pro ochranu klimatu disponovat s rekordní částkou 167,2 milionu eur (4,2 miliardy Kč) určenou přímo pro e-mobilitu. Z této položky budou financovány projekty jako dobíjecí stanice nebo nákup nových čistých elektromobilů.

Více registrací elektromobilů než nafťáků

„Naše budoucnost je čistá a šetrná ke klimatu. Proto budeme v úspěšné ofenzivě e-mobility pokračovat i v příštím roce. Každý, kdo si koupí elektromobil, dostane dotaci ve výši 5 000 eur. Podporujeme tak přechod na bezemisní vozy a chráníme naše klima. Toto financování funguje a čísla nám to ukazují. V září 2021 bylo poprvé registrováno více čistých elektromobilů než dieselových aut. V této cestě budeme pokračovat i v roce 2022,“ uvedla ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewesslerová.

Dotovat budou i nabíjecí stanice

Kromě elektromobilů bude tamní ministerstvo dotovat částkou až 30 000 eur výstavbu rychlodobíjecích stanic ve firmách nebo určených pro veřejnost a při instalaci wall boxu obdrží vlastník dotaci až 600 eur. Při výstavbě komunitního systému v bytovém domě pak čeká na vlastníka investice dotace až 1 800 eur.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze