Připravuje se další vlna dotací pro elektromobily, firmy si rozdělí 100 milionů

6
Připravuje se další vlna dotací pro elektromobily, firmy si rozdělí 100 milionů
Fotografie: Patrik Svatoš, fDrive.cz
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje VI. výzvu na podporu elektromobility
  • Kompletní výzva by měla být zveřejněna 1. září 2020 a žádosti bude možné podávat o dva týdny později
  • Na nákup elektromobilů pro malé a střední firmy bude připraveno 100 milionů

Celkový balík dotací na podporu elektromobility by měl mít k dispozici 150 milionů, ale na nákup elektromobilů bude určeno 100 milionů, zbývajících 50 milionů bude určeno na akumulaci, tedy budování infrastruktury. Dotace pochází z prostředků EU a podmínky budou podle našich informací podobné jako v případě páté výzvy.

Horní limit pro dotaci bude opět 1,25 milionu

Měl by zůstat horní limit pro dotaci na hranici 1 250 000 Kč bez DPH a stejně jako v minulé výzvě bude i tato určena pro malé a střední firmy s výjimkou těch pražských. Dotace bude opět určena na nákup osobních vozů, tedy kategorie M1 bez ohledu na velikost. Její výše může činit až 40 % ceny vozu. Podle našich informací by ale opět měl být i spodní limit, kvůli kterému se do podmínek dotace nevejdou nejmenší elektromobily. I maximální počet žádostí na jednu firmu zůstal stejný – 10.

50 milionů korun bude určeno na akumulaci, tedy neveřejné nabíjecí stanice pro firmy, tedy uvnitř firemních areálů. Výzva by měla být zveřejněna 1. září 2020 a žádosti bude možné podávat od 14. září do 25. listopadu 2020. Podrobnější a oficiální informace tedy budeme mít až prvního září.

Diskuze ke článku
Frantisek Pukys
Frantisek Pukys
Chudi podpoří bohaté, tak to asi má být. Ještě že to důchodci nechápou, to by se jim asi nelíbilo, že Andreji..
Adam Grufík
Adam Grufík
Místo šrotovného - výměna starých šrotů za nové pro normální lidi - radši udělají dotaci pro bohaté, kteří tak můžou vyměnit svou tříletou Audi za novou, elektrickou.
Frantisek Pukys
Frantisek Pukys
Poslední vyjádření vyrobcu ekektriny ve světě o možnosti vypínat nabíjení el. Aut s cílem chránit el. Sit by melo byt tucne zveřejněno a publikováno, aby ti, kteří bezmyšlenkovitě tlačí výrobu el.aut pochopili co je čeká.
Konečně rozumný a reálný pohled na věc.
Momentálně to taktéž pochopili v mece el. Aut ,v Holandsku, už pochopili, že potřebuji vybudovat do roku 2050 30 atomových elektráren, což nemyslím ,že zelení politici pochopí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze