Porsche: Každé osmé prodané auto v prvním kvartálu 2021 byl Taycan

Porsche: Každé osmé prodané auto v prvním kvartálu 2021 byl Taycan
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Porsche prodalo za první tři měsíce meziročně o 36 % aut více
  • Nárůst za stejné období v Číně dosáhl 56 %
  • Prudce roste podíl elektrických modelů

Někdejší exkluzivní značka rychle roste a míří k prodejním počtům, obvyklým spíše u masových výrobců. V období leden až březen 2021 se jí celosvětově podařilo udat celkem 71 986 aut, přičemž procentuální nárůst ve všech regionech byl podle insideevs.com dvouciferný. Hlavním motorem tohoto impozantního výsledku bylo čistě elektrické Porsche Taycan. Těch se prodalo 9 072, což je o plných 552 % více než v předchozím roce (1 391).

Tento počet znamená, že prodeje bateriových elektromobilů dosáhly podílu 12,6 % na celkových statistikách stuttgartské značky, patřící do koncernu Volkswagen. Opět pozoruhodný výsledek s přihlédnutím k faktu, že Taycan/Taycan Cross Turismo je zatím v nabídce elektromobilů Porsche stále osamocený. Očekávaný příchod elektrického Macanu jistě zamíchá kartami ještě výrazněji.

Jinými slovy, Taycan už šlape na paty legendárnímu Porsche 911, jehož se za stejné období prodalo jen o necelých sto kusů víc, konkrétně 9 133. I když se dynamika nárůstu prodejů zpomalila a ve srovnání se čtvrtým kvartálem 2020 je počet prodaných Taycanů srovnatelný, přesto je nový výsledek velkým úspěchem. Celoroční statistika za rok 2020 totiž přinesla naopak 3% meziroční pokles s výraznými propady hlavně v Evropě a Americe, proto dávají aktuální čísla naději, že se prodeje prémiových aut konečně odrazily od covidového dna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze