Popularita carsharingu roste

1
Popularita carsharingu roste
  • Mladší generace nemají potřebu vlastnit automobil
  • Přes 70 procent zákazníků využívající carsharing je mladší 40 let
  • Členové Asociace českého carsharingu celkem nabízí již 760 automobilů
  • Zahraniční studie říkají, že 1 sdílené auto nahradí 15 vozidel v osobním vlastnictví

Počet lidí, kteří nutně potřebují vlastnit automobil, rok od roku klesá, a to především ve velkých městech, kde dává velký smysl využívat městskou hromadnou dopravu a v případě potřeby využití automobilu si ho vypůjčit od nějakého carsharingu. Přesně tohle je cesta, kterou se vydává nejedna evropská metropole a především mladší generace řidičů, kteří raději utrácí za jiné věci.

Škoda Karoq (2017)

Doba, kdy každý druhý mladík chtěl mít před domem své vlastní auto, už je dnes pomalu pryč. Doba se i díky příchodu moderních technologií mění. Dnes má prakticky každý v kapse chytrý telefon, který stačí vytáhnout, registrovat se do nějakého carsharingu a ve velkých městech jako Praha nebo Brno si půjčit automobil, kdy ho zrovna potřebuje. Druhou výhodou je, že pokaždé si může půjčit takový, který zrovna potřebuje. Má v plánu stěhování? Tak si půjčí něco většího. Jede na výlet a rád by něco pohodlnějšího? Vždy si může vybrat.

Automobil, který vám stojí před domem a nevyužíváte ho, vás ročně stojí nemálo peněz. Dalším negativem je, že takový automobil si musíte za nějaké peníze pořídit, tedy pokud nemáte to štěstí a od někoho jste ho nedostali. To všechno využíváním carsharingu odpadá. Navíc nemusíte řešit pojistku nebo přemýšlet, kde takové auto budete parkovat. Zahraniční studie uvádějí, že jedno carsharingové auto nahradí deset až patnáct aut v osobním vlastnictví.

Zajímavé je, že carsharing v našich končinách využívají především obyvatelé České republiky. Podíl cizinců je prakticky zanedbatelný, jak uvádí ceskycarsharing.cz. Sdílené vozy mají své využití jak v pracovní dny, tak i o víkendech. Podíl výpůjček v pracovní dny tvoří 70 % průměrných týdenních výpůjček. Velký podíl zákazníků, přesněji 78 %, také patří do věkové skupiny do 40 let. A když už jsme u těch čísel, věděli jste, že členové asociace českého carsharingu poskytují především v Praze a Brně již 760 vozidel?

Tak jako každá služba, i carsharing má dvě strany. Najdou se lidé, pro které taková služba není vhodná a raději budou mít vůz svůj vlastní. Každý máme právo volby a je to jen pouze na našem rozhodnutí. Osobně si myslím, že carsharing bude rok od roku využívanější službou. Už nyní si v Praze můžete vybrat z několika společností. Mezi ty největší patří CAR4WAY.