Po Antarktidě jezdí elektrický autobus Queltehue Heavy Duty. Zimu zvládá skvěle

2
Po Antarktidě jezdí elektrický autobus Queltehue Heavy Duty. Zimu zvládá skvěle
Fotografie: Reborn Electric Motors
  • Vůz pojme až 24 cestujících
  • Disponuje výkonem 215 kW a točivým momentem 2 430 Nm
  • Autobus byl vyvinutý společností Reborn Electric Motors ve spolupráci s leteckou společností DAP

Chile učinilo bezprecedentní krok a nastavilo nový milník v elektromobilitě tím, že vyrobilo elektrobus, jenž bude vykonávat službu v nehostinné Antarktidě. Autobus byl vyvinutý společností Reborn Electric Motors ve spolupráci s leteckou společností DAP. Vozidlo nese označení Queltehue Heavy Duty a bude čelit extrémním zimním podmínkám. Ještě před uvedením do klasického provozu byl elektrobus testován v rámci tříměsíční testovací fázi. O jeho nasazení do služby píše entnerd.com a vůz pojme maximálně 24 cestujících. Při vývoji se přitom myslelo hlavně na to, aby elektrobus vydržel velkou zimu a vlhko. O pohon se stará jeden synchronní elektromotor s permanentním magnetem, který dodává výkon až 215 kW a maximální točivý moment 2 430 Nm.

Queltehue Heavy Duty

„Tento milník představuje významný technologický pokrok, zejména v kontextu, kdy se týká použití elektrických autobusů v extrémních podmínkách. V Evropě provádějí velcí výrobci automobilů testy ve Finsku a na Saharské poušti. Firma Reborn Electric Motors však uvedla svůj autobus do provozu nejen na Antarktidě, ale také v oblasti, kde se nachází poušť Atacama. Elektrobus tak dokáže sloužit bez problémů v nejnáročnějších prostředích,“ ujišťují Ricardo Repenning a Felipe Cevallos, spoluzakladatelé společnosti Reborn Electric Motors.

Ikonický elektrobus má parabolické odpružení listovými pružinami s teleskopickými tlumiči a dále je vybaven pneumatickými bubnovými brzdami, systémem ABS a rekuperačním brzděním. Sedadla jsou vyrobena ze syntetické kůže, jsou sklopná a disponují tříbodovými bezpečnostními pásy. Samozřejmostí je výkonná klimatizace a telemetrický systém usnadňuje prediktivní údržbu stroje.

Diskuze ke článku
Jan Effenberger
Jan Effenberger
To už si z lidí děláte pr*el? Autobus v Antarktidě vozí cestující? Není náhodou Antarktida neobydlený kontinent?
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Tak pořád lepší, když tam jezdí E-bus, než Diesel-bus. :-) Ano, lidí platí za vše možné věci, třeba za to, vidět Antarktidu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze