Pětimístný automobil Lightyear na solární pohon šokuje dojezdem až 800 km

Pětimístný automobil Lightyear na solární pohon šokuje dojezdem až 800 km
Fotografie: Lightyear
  • Při konstrukci automobilu tvůrci dbají na co největší efektivnost
  • Tvůrci během studií dokázali vytvořit vozidlo na solární pohon s dojezdem 1 600 kilometrů

Vodíkový a elektrický pohon nejen u automobilů se již bezpečně stihl dostat do povědomí široké veřejnosti. Na okraji však stále tak trochu zůstává pohon na energii solární. To by měl ovšem změnit holandský start-up Lightyear, který slibuje vývoj pětimístného automobilu s dojezdem až 800 kilometrů. Ne každý den je ale posvícení a autoři automobilu tak myslí i na roční období, kdy slunce příliš nesvítí. Automobil je proto vybaven i zásuvkou pro dobití, obdobně jako je tomu u elektromobilů.

Společnosti Lightyear se podařilo získat dostatek financí. Jen v prvním kole financování obdržela od investorů pět milionů eur (přibližně 130 milionů korun). Další kola financování mají zajistit dostatek zdrojů k produkci prvních automobilů, které by se měly objevit na trhu již v roce 2020. Automobil poháněný solární energií podle tvůrců představuje plně integrované řešení, nikoliv jen pouhé solární panely na střeše. Zdroj energie je totiž přímo uvnitř vozidla. Při konstruování je pro tvůrce důležité dosáhnout co nejvyšší efektivnosti, takže je kladen důraz na speciálně upravené šasi a co nejlepší aerodynamiku.

Lightyear automobil na solární pohon

Tvůrci mají naštěstí spoustu zkušeností, ze kterých mohou čerpat. Ještě během svých studentských let nabrali bohaté zkušenosti s výstavbou automobilů poháněných elektřinou. U jednoho z nich se jim podařilo dosáhnout dojezdu přibližně 1 600 kilometrů.

Pokud vás myšlenka na solárně poháněný automobil zaujala, stačí složit zálohu ve výši 4 tisíce eur (100 tisíc korun) a dostanete se na seznam zájemců.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze