Paříž chce zakázat vjezd automobilů do centra. Týká se to i elektromobilů

Paříž chce zakázat vjezd automobilů do centra. Týká se to i elektromobilů
Fotografie: fDrive.cz
  • Do centra Paříže budou moci smět jen tamní obyvatelé a vozy zásobování
  • Jedná se de facto o kompletní zákaz dopravy v centru hlavního města Francie

V hlavním městě Francie se podle bloomberg.com schyluje k velmi přísnému zákazu vjezdu automobilů do jeho centra. Podle nejnovějších zpráv pak nebudou moci do centra Paříže vjet ani elektromobily, a to navzdory tomu, že mají naprosto nulové emise. Jedná se o snahu tamní starostky Anny Hidalgové omezit používání automobilů v centru a současně chce bojovat proti znečištění ovzduší. Zákaz veškeré „nepotřebné“ dopravy by měl začít platit již za rok a cílem má být kromě čistšího ovzduší také nárůst míst určených pro výsadbu stromů.

Současně s tím mají v centru Paříže vyrůst cyklostezky a další pěší zóny. Speciální oblast v centru by pak stále umožňovala vjezd obyvatelům dané obytné zóny (včetně krátkodobých hotelových hostů), dále pak osobám se zdravotním postižením a vozidlům používaným pro veřejnou dopravu a zásobování. Díky novým chystaným omezením se pak běžný průjezd Paříží stane de facto nelegálním. Doposud přitom centrem města projede denně okolo 100 tisíc automobilů.

Již několik let přitom rada města usiluje o co nejčistší prostředí a v rámci toho například zakázala vjezd naftovým vozidlům. Nově plánované nařízení však bude limitovat snad úplně každého, kdo nebude obyvatelem Paříže a je otázkou, jak se chystaný plán bude dívat široká veřejnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze