Opět to nevyšlo. Gigafactory Berlin letos už neotevře. Kvůli čerpání vody

4
Opět to nevyšlo. Gigafactory Berlin letos už neotevře. Kvůli čerpání vody
Fotografie: Tesla
  • Vypadá to, že Giga Texas, která se začala stavět o půl roku později, se otevře dříve
  • Tesla při stavbě stále naráží na tuhý odpor ekologických skupin
  • Nestačilo, že přemístila kolonie lesních mravenců, plazů a netopýrů

Už už to vypadalo, že nekonečný seriál o dostavbě Gigafactory Berlin se blíží k úspěšnému, byť o půl roku opožděnému konci, a zase jsme se nedočkali. Tentokrát kvůli soudnímu slyšení ohledně vodního zdroje pro továrnu. Kvůli němu totiž několik ekologických skupin zažalovalo Státní agenturu pro životní prostředí, která schválila zvýšení odběru pro nedalekou vodárnu Eggersdorf v roce 2020. Ekologové tvrdí, že před udělením povolení nebyly provedeny nezbytné testy. Vodárna Eggersdorf nyní čerpá ze země každoročně kolem čtyř milionů kubíků vody a velká část by měla skončit právě v závodě Tesla v Grünheide. Pokud soud ekologickým skupinám vyhoví, mohlo by to ohrozit vodní zásobování továrny, která spotřebuje zhruba 1,4 milionu kubíků ročně.

Problém je podle insideevs.com v tom, že příslušný správní soud ve Frankfurtu nad Odrou už třikrát jednání odročil a nový termín zatím nesdělil. Ačkoliv stále existuje možnost, že by se vše v řádu dní ještě stihlo, vzhledem k dosavadnímu vývoji je to v tuto chvíli už krajně nepravděpodobné. V tuto chvíli je tedy zřejmě už jasné, že vytoužené finální razítko letos Tesla už nejspíš nezíská.

Diskuze ke článku
Jiří Ostarek
Jiří Ostarek
Je docela zajímavé sledovat, jak se ekologové handrkují s výrobcem ekologických aut. Já vždy myslel, že ekologie je jen jedna. A tady to zřejmě neplatí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze