Obří baterkárna v Česku má stále naději, šéf VW Group o tom bude jednat v Česku

1
Obří baterkárna v Česku má stále naději, šéf VW Group o tom bude jednat v Česku
Fotografie: Volkswagen
  • Česko bojuje o investici do obří baterkárny v Líních u Plzně
  • Okolnosti nám nepřejí, koncern šetří a upřednostňuje velké projekty v severní Americe
  • Přesto se dnes sejde šéf Volkswagen Group Blume s českým premiérem Fialou

Volkswagen Group staví velké továrny na výrobu článků pro baterie elektromobilů a jedním z favoritů byla i budoucí průmyslová zóna v areálu mezinárodního letiště v Líních u Plzně. Proti tomuto záměru protestovaly místní autority včetně záchranné služby, která zde sídlí, avšak vláda se s připomínkami vypořádává, přislíbila vybudovat nové letiště co nejblíže a dotčeným subjektům nabízí náhrady a garance. Ze záměru však následně údajně odstoupil samotný investor, který se v poslední době potýká s finančními problémy a upřednostňuje díky Bidenově pobídce Inflation Reduction Act (IRA) investice v severní Americe. Přesto se česká vláda dále pokouší Volkswagen přilákat, mimo jiné zvýšenými pobídkami.

Právě o tom budou dnes jednat šéf Volkswagen Group Oliver Blume s předsedou české vlády Petrem Fialou. Koncern totiž rozhodnutí o finálním umístění továrny již poněkolikáté odložil, protože čeká na nabídku vyšší podpory ekologických investic od EU. A podle ČTK na něj nespěchá, zatímco česká vláda by věc ráda uzavřela co nejdříve. Plzeňské lokalitě konkurují jiné v Maďarsku a Polsku, práci by zde mohly získat 4 000 lidí.

Diskuze ke článku
Ing.Václav Hellebrand
Ing.Václav Hellebrand
Při současné ceně energie u nás žádná gigafaktory nebude a nebude ani ŽÁDNÁ jiná velká investice. Investoři umí dobře počítat a proč by šli někam, kde bude výroba nejdražší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze