Obliba elektromobilů roste. V roce 2040 prý v prodejích předčí klasické vozy

Obliba elektromobilů roste. V roce 2040 prý v prodejích předčí klasické vozy
Fotografie: Tesla
  • Nové prodejní statistiky hovoří o více než 2 milionech prodaných automobilů za rok 2018
  • K velkému růstu prodejů by díky snižování cen elektromobilů mělo docházet i v následujících letech
  • V roce 2040 by měly elektrické vozy zaujímat 57 % všech prodaných vozů

Nové statistiky jasně dokazují rostoucí trend užívání elektrických vozidel. Jen za minulý rok bylo prodáno na 2 miliony elektrických automobilů, a to se momentálně nacházíme na samém začátku této nové kapitoly automobilového průmyslu. Podle odhadu analytiků BloombergNEF by měl prodej elektrických vozidel neustále stoupat a čísla 10 milionů prodaných kusů za rok by měl dosáhnout již v roce 2025.

BMW i3

V roce 2030 by se podle odhadů měly prodeje vyšplhat na 28 milionů elektrických vozidel a v roce 2040 by to mělo být již 56 milionů. V posledně zmiňovaném roce by vozy s elektrickým pohonem předčily prodeje konvenčních vozidel a začaly by opanovávat trh díky 57% prodejnímu podílu.

Jak uvádí server electrek.com, BloombergNEF vidí důvod takto výrazného růstu zájmu o čistou mobilitu především v ceně elektrických vozidel. Ta se bude neustále snižovat především díky pokračujícímu vývoji v oblasti akumulátorů. V příštích desetiletích se zcela vyrovná ceně klasických vozů, jejichž cenu budou ovlivňovat i stále přísnější emisní limity. Mnoho měst navíc plánuje úplný zákaz vjezdu konvenčních vozidel do svých center a později je vymýtit z ulic úplně. Příkladem je Los Angeles, které se chce zbavit vozů produkujících emise do roku 2050.

Zájem o elektromobily bude růst i se stále sílící nabíjecí infrastrukturou, díky čemuž bude elektromobil zajímavý i pro osoby, které nevlastní dům s možností vlastního wallboxu. Na oblibě elektromobilů se podepíše také sdílená mobilita, která by se měla v roce 2040 podílet 19 % na všech ujetých kilometrech. Podle odhadů by navíc 4 z 5 automobilů, poskytujících službu sdílené mobility, měl být elektrický.

I přesto, že si v roce 2040 utrhnou elektrické vozy z prodejního podílu více než ty klasické, konvenční automobily budou na silnicích a dálnicích tvořit majoritní skupinu. Jejich počet by měl začít klesat až od roku 2030. Veškeré odhady zahrnují plug-in hybridní vozy i čistě elektrické vozy, které by měly postupem času tvořit převážnou většinu prodaných vozů spadajících do elektrického segmentu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze