Nový dotační program na elektromobily v Polsku bude lepší než ten český

1
Nový dotační program na elektromobily v Polsku bude lepší než ten český
Fotografie: Volkswagen
  • Na dotace půjde v přepočtu přes 9 miliard Kč z Národního plánu obnovy
  • Aktuálně se diskutuje délka stáří ojetého elektromobilu

Polsko podle elektromobilni.pl připravuje nový program dotací na nákup ojetých elektromobilů, který má být spuštěn na podzim. Bude financován z prostředků Národního plánu obnovy a jeho spuštění závisí na schválení revidovaného KPO Evropskou komisí. Na podporu elektromobilů bude vyčleněno téměř 1,6 miliardy PLN (cca 9 mld. Kč).

Podle plánu budou dotace poskytovány jak na nákup nových, tak ojetých bezemisních vozidel (BEV). Program bude zahrnovat podporu nejen pro fyzické osoby, ale také pro leasing a dlouhodobý pronájem. V případě nákupu ojetého elektromobilu bude maximální dotace činit 40 000 PLN (cca 225 tis. Kč) pro fyzickou osobu. Pro leasing nebo dlouhodobý pronájem nepřesáhne podpora výši počátečního poplatku. U nových vozů bude dotace činit až 225 000 PLN (cca 1,26 mil. Kč), u ojetých až 150 000 PLN (cca 846 tis. Kč). Ojeté vozidlo však nesmí být starší než čtyři roky a v současnosti probíhají diskuze o tom, zda je čtyři roky starý elektromobil možné nazvat „ojetým vozidlem“. Vláda chce tímto opatřením podpořit udržitelnost a dlouhou životnost vozového parku.

Podle předpovědí Polish New Mobility Association (PSNM) by se podíl čistě elektrických vozů na polském trhu nových osobních vozidel mohl zvýšit z 3,6 % v roce 2023 na téměř 12 % v roce 2025 a na přibližně 30 % v roce 2030. Očekává se, že flotila elektromobilů do 3,5 tuny překročí do roku 2030 počet 840 000 vozidel. Flotila plug-in hybridů by do té doby měla vzrůst na přibližně 529 000 vozidel.