Nová aplikace TaxiBus, spojení MHD a taxi za použití elektromobilů

Nová aplikace TaxiBus, spojení MHD a taxi za použití elektromobilů
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Aplikace Citya pomáhá zajišťovat dynamickou veřejnou dopravu
  • V některých městech už si lidé mohou objednávat mikrobusy
  • Nyní díky ElektroFestu začnou tento koncept využívat i elektromobily

V Česku již nějakou dobu funguje služba, která kombinuje výhody hromadné dopravy a taxislužby. Jde o systém dynamické hromadné dopravy, která slouží cestujícím v podobném čase a na podobné trase. Technologicky to zastřešuje firma Citya, která vytvořila mobilní aplikaci, pomocí níž si cestující mohou objednat odvoz. Nefunguje jako taxi, jde o mikrobusy, které zastavují na virtuálních zastávkách, jež se uživatelům zobrazují v aplikaci. Ti tedy ví, kam mají dojít a následně cestují mikrobusem spolu s dalšími cestujícími. Jako doplněk MHD tato služba funguje například v Říčanech nebo ve Svitavách.

MHD nebo taxi? Nový druh hromadné dopravy začíná využívat elektromobily

Nyní ale přichází vylepšení v podobě propojení s elektromobilitou. Za tímto účelem vznikla aplikace TaxiBus, kterou můžete mít pro Android i iOS. Ta bude poprvé spuštěna na ElektroFestu, přičemž bude zachován původní systém fungování aplikace Citya. Rozdíl však je v tom, že dopravní služby budou poskytovat mikrobusy s plně elektrickým pohonem. Cílem je tuto službu postupně rozšířit i do dalších měst.

Na ElektroFestu bude tato služba zdarma primárně pro účastníky festivalu, ale standardně funguje ve stylu hromadné dopravy. Znamená to tedy, že buď službu obec/město dotuje (stejně jako MHD), nebo si cestující kupují jízdenky, jako to dělají v MHD. I z tohoto pohledu tedy nejde o taxislužbu, kde se standardně účtuje každý ujetý kilometr. Jak se vám tato myšlenka líbí? Přáli byste si, aby taková služba fungovala i ve vašem městě?

QR kód pro získání aplikace TaxiBus
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze