Norský investiční fond se postaví proti schválení platu Elona Muska

4
Norský investiční fond se postaví proti schválení platu Elona Muska
Fotografie: Tesla
  • Navýšení platu už jednou zrušil soud
  • Změna platů vedení Tesly přichází v době protestů

Norský státní investiční fond, jehož hodnota činí 1,7 bilionu dolarů (38,8 bilionu Kč), podle reuters.com oznámil, že bude hlasovat proti ratifikaci platového balíčku generálního ředitele Tesly Elona Muska. Tento balíček, který dosahuje výše 56 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč), bude předmětem hlasování akcionářů. Norský fond je přitom osmým největším akcionářem Tesly. Muskova mzda, největší pro výkonného ředitele v korporátní Americe, byla schválena v roce 2018. Soudce ji však na začátku tohoto roku zrušil, když ji označil za nespravedlivou vůči akcionářům.

Fond, který spravuje Norges Bank Investment Management (NBIM), ocenil významnou hodnotu vytvořenou pod vedením pana Muska od data udělení v roce 2018. Přesto však zůstává znepokojen celkovou velikostí ocenění, strukturou, která spouští výkonnost, zředěním a nedostatečným zmírněním rizika klíčové osoby. V roce 2018 fond hlasoval proti tomuto balíčku a nyní dodal, že bude pokračovat v hledání konstruktivního dialogu s Teslou o tomto a dalších tématech.

Hlasování přichází v době, kdy Tesla stále čelí protestním akcím ve Švédsku, kde její mechanici stávkují od 27. října v jednom z nejdelších pracovních sporů v zemi. Norský investiční fond, který vlastní 1,5 % všech světových kótovaných akcií, také v roce 2022 podpořil návrh akcionářů vyzývající Teslu, aby přijala politiku respektování pracovních práv, jako je svoboda sdružování a kolektivní vyjednávání. Výrobce elektrických vozidel čelí v severském regionu odporu odborů a některých penzijních fondů kvůli odmítnutí přijmout požadavek švédských mechaniků na kolektivní vyjednávání o právech na mzdy a další podmínky.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Nejsem komunista, ale taky si myslím, že odměna 1,3 bilionu Kč pro Elona není vhodná, protože to všechno dokázal jenom díky celku, kolektivu všech lidí a investorů. A navíc byl tohle úplný vrchol hodnoty Tesly na mnoho let dopředu, možná už se tomu nikdy ani nepřiblíží. Přijde mi to jako "sbal prachy a zmiz", chce to prodat na vrcholu, ale jednak už z něj padá a jednak je to teď prokouknutelný, že TESLA už nemá nic navíc, co by konkurece neměla nebo nemohla v blízké době(blízké roky) taky mít.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze