Nismo si pohrálo s Nissanem Ariya. Vrcholné provedení má body kit a 435 koní

Nismo si pohrálo s Nissanem Ariya. Vrcholné provedení má body kit a 435 koní
Fotografie: Nissan
  • Ariya Nismo je zatím k dostání jen na japonském trhu
  • Úpravou prošly elektromotory, brzdy, podvozek a obohatila se výbava

Plně elektrické SUV od Nissanu jsme již vyzkoušeli, proto moc dobře víme, jak kvalitně a pohodlně umí Ariya jezdit. Jenže nyní se do nabídky (zatím jen na domácím trhu v Japonsku) dostalo sportovní provedení s logem Nismo. Tato firma si do parády vzala již nespočet modelů Nissanu, avšak kategorie SUV byla vždy okrajem nabídky. O to zajímavější je fakt, že Nissan Ariya Nismo je jedním z mála elektromobilů, které prošly kompletní tuningovou tovární kůrou. Sportovně laděná verze elektrického crossoveru zaujme hlavně přepracovaným předním nárazníkem, který má agresivnější tvary a náznak splitteru. Úprav se dočkaly taktéž prahy, zadní nárazník a novinkou je střešní spojler.

Aby to vše hezky vypadalo, nechybí nový lak karoserie, červené kontrastní linky a nová 20" litá kola s pneumatikami o rozměru 255/45. Nissan Ariya Nismo bude v Japonsku dostupný ve dvou variantách, avšak vždy s pohonem všech čtyř kol. Základem je model s označením B6 e-4ORCE, který nabídne nejvyšší výkon 270 kW (362 k) a 560 Nm točivého momentu. Vůz se dvěma elektromotory a hmotností 2 080 kg je vybaven baterií s hrubou kapacitou 66 kWh. Kdo by chtěl něco lepšího, pak je tu alternativa v podobě verze B9 e-OFORCE. Ta nabízí kombinovaný výkon 320 kW (429 k) a 600 Nm točivého momentu. Hmotnost ale vzrostla na 2 210 kg, za což může hlavně větší baterie s kapacitou 91 kWh. Nismo zatím neprozradilo, o jak moc se zlepšila dynamika a na jak vysokou rychlost se vlastně Ariya Nismo rozjede.

Důležitou technickou změnou je kromě tužšího podvozku a lepších brzd taktéž jízdní režim Nismo. Současně se drobných úprav dočkaly dva elektromotory, které mají odolat vyššímu zatížení a nabídnou mnohem lepší akceleraci. V kabině jsou k vidění nové sportovní sedačky Nismo, stejně jako speciální dekory, červené prošívání a loga Nismo. První japonští zákazníci si svůj Nissan Ariya Nismo budou moci užívat již letos v létě. O prodeji na dalších trzích se však Nissan zatím nezmínil.

Technické parametry Nissan Ariya Nismo B6 e-40RCE

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 595 × 2 172 × 1 660 mm, 2 080 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon270 kW, 362 koní, točivý moment: 560 Nm
Baterie66 kWh (63 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 130 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 482 km
Cena od1 449 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze