Na Slovensku proběhlo slavnostní odhalení ultrarychlé nabíječky s výkonem 350 kW

Na Slovensku proběhlo slavnostní odhalení ultrarychlé nabíječky s výkonem 350 kW
  • Na Slovensku bude do konce roku k dispozici 18 rychlonabíjecích stanic
  • Doplní je 7 ultrarychlých nabíjecích stanic s výkonem až 350 kW
  • Na projektu NEXT-E spolupracovalo několik zemí i automobilky Nissan a BMW

Nová ultrarychlá nabíječka s výkonem 350 kW s podporou konektorů CHAdeMO a CCS byla slavnostně otevřena 20. listopadu a nachází se za pumpou Slovnaft na odpočívadle Budča pri Zvolene. Významné události ve světě elektromobility se zúčastnil předseda Evropské komise pro Energetickou unii Maroš Šefčovič včetně dalších zástupců společnosti a představitelů Ministerstva hospodářství a Ministerstva životního prostředí. U slavnostního otevření byli rovněž přítomni další partneři projektu NEXT-E. Nabíjecí stanice, kterou tvoří dva stojany, je součástí sítě ZSE Drive. Samotné nabíjení je umožněno prostřednictvím smartphonu nebo RFID karty. Ze dvou stojanů je zprovozněn pouze jeden, i u něho však v současné době stále probíhají interní testy. Nabíjení bude umožněno veřejnosti až začátkem prosince. Další dva rychlonabíjecí stojany budou umístěny na druhé straně dálnice.

350kW rychlonabíjecí stanice (projekt NEXT-E)

Rozvoj elektromobility je pro společnost ZSE jednou z nejvyšších priorit. Superrychlá nabíječka byla vybudována v rámci projektu NEXT-E, který je spolufinancován z fondů Evropské unie. Projektu se v loňském roce podařilo získat doposud největší grant určený k rozvoji elektromobility. Díky němu se plánuje výstavba celkem 222 multistandardních rychlonabíjecích stanic s výkonem 50 kW a 30 ultrarychlých nabíjecích stanic s výkonem 150 až 350 kW. Na Slovenskou republiku z toho připadne 18 rychlonabíjecích stanic a 7 takzvaných ultrarychlých stanic. Projekt by měl být dokončen do konce roku 2020.

Projekt NEXT-E představuje spolupráci čtyř koncernů z oblasti elektroenergetiky, ropného a plynárenského průmyslu a dvou výrobců automobilek. Na projektu se významnou měrou podílela společnost E.ON (na Slovensku jako ZSE) včetně její maďarské a rumunské pobočky, chorvatská Hrvatska elektroprivreda a PETROL, který působí na Slovinsku a v Chorvatsku. Na spuštění spolupracovaly rovněž automobilky Nissan a BMW. Marian Rusko, člen představenstva ZSE, prozradil, že infrastrukturu nabíjecích stanic považují za klíčovou nejen na Slovensku, ale také v Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsku a Česku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze