Modulární elektromobil eBussy může mít až 10 podob, cena začíná na 415 tisíc korun

2
Modulární elektromobil eBussy může mít až 10 podob, cena začíná na 415 tisíc korun
Fotografie: electricbrands.de
  • Vrcholem nabídky je Camper
  • Cena se má pohybovat od cca 415 tisíc Kč po 760 tisíc Kč včetně daně
  • Vážit bude okolo půl tuny, ale uveze až tunu, dojezd má až 600 km a na trh má přijít příští rok

Německý výrobce elektrických skútrů Electric Brands představil malý modulární elektromobil, který může mít až 10 podob. Základní varianta by měla stát 15 800 eur, tedy v přepočtu nějakých 415 tisíc Kč, což vůbec nezní špatně. Nejlevnější je podvozek pro montáž jakékoli nástavby a vrcholem nabídky by měla být kempingová dodávka za necelých 760 tisíc Kč. Ceny jsou podle výrobce včetně DPH, která je u nás jen o 2 % vyšší než v Německu, takže by české ceny nemusely být výrazně vyšší.

Jde o velmi kompaktní dodávku s výkonem pouhých 15 kW a maximální rychlostí 90 km/h. K dispozici budou dvě verze podvozku – silniční a terénní. Druhá zmíněná bude mít pohon všech kol. Jak můžete vidět ve vloženém videu, k dispozici bude 10 variant karoserie, tedy celkem 20 možných kombinací. Zároveň bude možné vůz přestavět z levostranného na pravostranné řízení. Základních baterie o kapacitě 10 kWh by měla poskytnout dojezd neuvěřitelných 200 km (spotřeba 5 kWh/100 km je opravdu neuvěřitelná) a baterii je možné rozšířit až na 30 kWh, což by mělo zajistit dojezd až 600 km!

Electric Brands eBussy

Zajímavé je, že i při takto nízkém výkonu by měl být krouticí moment až 1 000 Nm a hmotnost prázdného vozidla mezi 450 až 600 kg. Užitečné zatížení by ale přesto mělo dosahovat až jedné tuny. Podle výrobce stanoví eBussy v kategorii malých vozidel nové standardy.

Technické parametry i ceny zní opravdu neuvěřitelně, ale je možné že díky velmi nízké hmotnosti, malé čelní ploše i nepříliš výkonnému motoru se opravdu tato vozidla udávanému dojezdu alespoň přiblíží. Vyrábět by se měla začít už příští rok, takže půjde-li vše podle plánů, mohlo by se to vše již brzy ověřit v praxi.

Diskuze ke článku
Jiří George
Jiří George
E-Buchanka. Nulova bezpečnost, kola pod sedadly. Kratka životnost baterii, pokud to bude vozit tunu materialu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze