Moderátor Hammond tentokrát havaroval vlastní vinou. Nyní se setkal s šéfem Rimacu

4
Moderátor Hammond tentokrát havaroval vlastní vinou. Nyní se setkal s šéfem Rimacu
  • Richard Hammond jel v době nedávné nehody 138 km/h
  • Po ztrátě trakce se jeho Rimac Concept_One zřítil z velkého svahu
  • Moderátor už před lety těžce havaroval v závodním voze

Mate Rimac, sympatický ředitel Rimacu, se potkal s Richardem Hammondem, který je známým moderátorem The Grand Tour a v neposlední řadě také účastníkem nedávné hrozivě vypadající nehody. Při testování ve švýcarských horách totiž Hammond vyletěl ze silnice a začal se kutálet z horského svahu. Aby toho nebylo málo, po nehodě auto vzplálo. Britský moderátor je však až na pár šroubů v noze v pořádku, a tak se mohl konečně o incidentu rozpovídat.

Nejmenší z trojice slavných moderátorů projížděl testovací trasu několikrát a informace o rychlosti v čase nehody se neustále měnily. První zprávy na Twitteru od Jeremyho Clarksona mluvily o rychlosti 200 km/h, to se nám ale zdálo podle záběrů moc. Podle dat z vozu projel řidič poprvé zatáčku ve 108 kilometrech za hodinu, podruhé si však troufl na víc, což mu bylo málem osudným. Další pokus totiž proběhl v rychlosti 138 km/h a vůz Concept_One se dostal do smyku. Příliš sebedůvěry i pro tak zkušeného jezdce znamenalo trest v podobě 110metrového pádu ze svahu.

Mate Rimac k nehodě řekl: „Pořád vyhodnocujeme data, ale auto si vzhledem k rozsahu nehody vedlo dobře. Mrzí nás jen, že vzplálo. Ostatní supersporty se ale někdy vzněcují a můžou jen stát na místě. Chceme ale riziko ohně minimalizovat.“ Vůz samozřejmě nebyl Hammonda a Mate řekl, že nebude moci být nahrazen kvůli omezené sérii. Majitel si tak bude muset počkat na novou verzi, která alespoň bude mít ještě vyšší výkon. Otázka zní, jestli je vyšší výkon potřeba – očividně je v Rimacu výkonu více než dost.

Odborníci se shodují, že si Richard Hammond za nehodu může sám. Vysoká rychlost a okamžitý točivý moment totiž dokáže překvapit nejednoho zkušeného jezdce. Celý rozhovor však samozřejmě probíhal v přátelském duchu.

Moderátor podobně těžkou havárii již zažil, když ho v roce 2006 zradil dragster jménem Vampire. V rychlosti 483,3 km/h došlo k explozi pravé přední pneumatiky. Tehdy Hammond utrpěl poranění mozku a z nehody si odnesl dlouhodobé následky.

Zdroj: rimac-automobili.com

Diskuze ke článku
Karel
Od kdy je Chorvatske jmeno Mate= Matte?
Mate
Povedený článek :) Akorát by neškodilo více technických údajů o vozidel apod... Třeba příště :)
Luada
Super ,jen nerozumím proč nevému majiteli nepomůže větší výkon, pak by snad už ke ztrátě trakce přece nemělo dojít. Nebo snad autor článku měl na myslí adhezi?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze