Maserati finišuje testy prvního elektromobilu GranTurismo

Maserati finišuje testy prvního elektromobilu GranTurismo
Fotografie: Maserati
  • Příští GranTurismo i GranCabrio dostanou 100% elektrickou verzi
  • Maserati tím získá velký náskok na Ferrari
  • Zamaskované prototypy již jezdí v modenských ulicích

Nejúčinnější prevencí úniku špionážních fotografií je zveřejnit je rovnou. Toho se drží i Maserati, exotická značka koncernu Stellantis. Aktuálně nás navnadila prvními snímky zamaskovaného prototypu nové generace rychlého cestovního kupé GranTurismo. To dosud plnilo roli méně křiklavé, avšak technicky rovnocenné alternativy osmiválcových Ferrari, nově se však stane plným elektromobilem, ačkoliv se to původně očekávalo od sedanu Ghibli. Jako vůbec první model v dějinách veleslavné značky se 108letou historií. Doplní jej rovněž otevřené GranCabrio se stejnou technikou a podobnými proporcemi. Benzinové verze v nabídce samozřejmě zatím zůstanou.

Na trhu by se měly oba modely objevit už letos, pravděpodobnější je ale příští rok. Půjde každopádně o cenné poznatky i pro Ferrari, které zaspalo a první čistý elektromobil chystá až na rok 2025. Každopádně už hotové prototypy najíždějí první kilometry v ulicích Modeny, kam byly čerstvě vypuštěny z továrny a kde byly také nafoceny. Samozřejmě v kompletním maskování, nicméně proporce karoserie už rozeznat lze. Vypadá to, že jsou zase o kousek podobnější Ferrari, ale na definitivní soudy je zatím brzy.

Maserati GranCoupe 2022
Příď se proti stávajícímu modelu trochu zaoblila a více připomíná Ferrari

Elektrifikace je nezbytná nejen k přežití automobilky, konkrétně ve vysokovýkonných modelech může předvést i své nemalé výhody. Především komfort, reakci na plyn i samotný výkon. U Maserati prý nepřijdeme ani o akustický zážitek, byť jiného druhu, než ječení nadopovaných osmiválců, z nějž tak příjemně mrazí. Automobilka slibuje „výrazný charakteristický zvuk“ elektrické hnací soustavy. Tak uvidíme, co nakonec uslyšíme.

Nové GranTurismo a GranCabrio se mělo dostat na trh ještě letos, vypadá to ale na malé zpoždění
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze