Luka EV je český elektromobil s dojezdem 300 kilometrů. Brzy se bude prodávat

Luka EV je český elektromobil s dojezdem 300 kilometrů. Brzy se bude prodávat
  • Český elektromobil se vyrábí kousek od Plzně
  • Za investicí stojí společnost Maurice Ward Logistics
  • Auto nyní čeká homologace a brzy začne sériová malovýroba

Česká republika se řadí spíše mezi trpaslíky v Evropě, ale i tak zde občas vznikne projekt, o kterém se píše v rámci celého světa. Podobně je to i s elektromobilem od MW Motors. Tato společnost vyrobila elektromobil v retro designu a říká mu Luka EV.

MW Motors sídlí kousek od Plzně, a to na stejné adrese jako jiná společnost, a to Maurice Ward Logistics. Ta je v celém příběhu nemálo důležitá, protože peníze na projekt jdou podle všeho právě od ní. Auto, o kterém hovoříme, není žádný koncept, nýbrž hotový produkt. Čekají ho jen povinné věci jako je homologace a tak podobně. Poté začne jeho malovýroba.

Když se podíváme na specifikaci, tak minimálně kapacita baterie nenadchne. Má hodnotu pouze 21,9 kWh, což je na dnešní dobu podprůměrné. Jenže Luka EV váží pouze 815 kilogramů. Nízká hmotnost má být základním stavebním kamenem automobilky. Papírový dojezd je až 300 kilometrů, maximální rychlost 146 km/h a z klidu na stovku to Luka EV zvládne kousek pod deset vteřin.

Zajímavý je způsob pohonu – v každém kole je elektromotor. V celém autě jsou tedy čtyři a žádný z nich nemusí mít velký výkon. Konkrétně každý motor je naladěný na 12,5 kW, tedy na výkon okolo 17 koní. Na délku má Luka EV 4 050 mm, na šířku 1 620 mm a na výšku 1,2 metru.

Zdroj: mwmotors.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze