Lucid Air hýří dětskými nemocemi, přesto jej majitelé milují

Lucid Air hýří dětskými nemocemi, přesto jej majitelé milují
Fotografie: Lucid Motors
  • První uživatelské recenze Lucidu Air vůz chválí a zdůrazňují výhody proti Tesle
  • Jenže zároveň přiznávají nedodělky a častý výskyt poruch

Ve videorecenzi na populárním kanálu Meet Kevin se stejnojmenný youtuber pouští do hodnocení svého nového Lucidu Air. Líbí se mu design, interiér, výbava a celkový dojem hodnotí tak, že Lucid vypadá jako hodnotnější auto než Tesla. Každý se prý ohlíží a není divu, v kulisách skutečného města to elegantnímu sedanu velice sluší. A to si myslí i Kevin. Ostatně jeho výřečnou a příjemnou angličtinou namluvenou recenzi si můžete také pustit.

Jenže tu máme dětské nemoci. Lucidům zatím nefungují jízdní a bezpečnostní asistenty ADAS, což má vyřešit dálková aktualizace softwaru. Ok, to není nic dramatického ani neobvyklého. Dále tu máme svolávací akci na 203 Lucidů kvůli nesprávně namontovaným tlumičovým vzpěrám. I to se při náběhu výroby stává, navíc nešlo o žádnou nebezpečnou závadu. Jenže Kevinovi se přímo během recenze stala další věc, která vypadá jako závažnější problém. Bez jakéhokoliv varování se vozu náhle vypnul posilovač řízení a rozsvítila se myriáda různých varování. A už to tak zůstalo, až si pro vůz musel přijet firemní odtah. Naštěstí to bylo při vyjíždění z garáže a nedošlo k nehodě. Lucid navíc Kevinovi potvrdil, že problém nesouvisí se stávající svolávací akcí.

Zdá se tedy, že i tak ambicióznímu projektu můžou kvůli snaze o co nejrychlejší uvedení na trh při konstrukci uniknout podstatnější závady; tato by snadno mohla skončit nehodou. Velmi pravděpodobně šlo o softwarovou záležitost, ale ukázala nám několik zajímavých věcí. Zaprvé, jak moc dnešní konstruktéři spoléhají na software a nechají v případě problémů řízení ztuhnout až téměř k nepoužitelnosti. Zadruhé, jak snadno se nadšenci do elektromobilů vyrovnávají s poměrně závažnými problémy. Jistě si pamatujeme výkřiky v diskuzích, když se něco nepovede nějakému masovému výrobci spalovacích aut.

Lucid Air Dream Edition Performance

Rozměry4 975 × 1 939 × 1 410 mm, ? kg
Výkon828 kW
Baterie118 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)? km
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze