Lotus ukázal elektrickou bestii s výkonem 1 927 koní. Prodávat se bude příští rok

Lotus ukázal elektrickou bestii s výkonem 1 927 koní. Prodávat se bude příští rok
  • Lotus plánuje vyrobit pouze 130 kusů tohoto elektrického hypersportu
  • Cena startuje na 1,8 milionech dolarů, tedy na 40 milionech korun
  • Lotus spadá podobně jako Volvo do koncernu čínské společnosti Geely

Americká automobilka Tesla svůj Roadster už představila, ale na sériovou výrobu si budeme muset chvilku počkat. Ostatní automobilky se spíše tlačí do elektrických SUV či crossoverů, a tak si o elektrických hypersportech můžeme nechat jenom zdát. Pokud vás ale netrápí nějaká ta koruna, tak si můžete počkat do příštího roku, kdy se začne vyrábět elektromobil z dílny automobilky Lotus s názvem Evija.

Automobilka vyrobí pouze 130 kusů a cena bude startovat na částce 1,8 milionu dolarů, tedy 40 milionů korun. A co za své peníze dostanete? Především půjde o výkon. Čtveřice elektromotorů poskytuje brutální výkon 1 927 koní, což slibuje zrychlení z klidu na 96 km/h pod tři sekundy. I dojezd na jedno nabití není špatný. Automobilka mluví o 250 mílích, tedy okolo 400 kilometrů, což je více než slušná hodnota.

Potěší i fakt, že 80 procent kapacity baterie nabijete za 12 minut ve chvíli, kdy využijete nabíjecí stanici s výkonem 350 kW a standardem CCS Combo. K působivé dynamice pomůže i hmotnost, která činí 1 680 kilogramů. Lotus Evija je připojený na internet a má umět aktualizace vzduchem, podobně jako Tesla. Co však nevíme je přesná kapacita baterie.

Hypersportovní elektromobil od Lotusu vypadá skvěle: dveře otevírající se směrem k nebesům, velká a skoro kulatá brzdová světla či ostře řezané křivky především při pohledu z boku. Mě osobně se tento elektromobil líbí. Všimnout si můžete, že Lotus využívá podobně jako Audi e-tron kamery místo bočních zrcátek.

Lotus patří do koncernu Geely, kam spadá například i Volvo. Geely koupilo majoritní podíl v Lotusu v roce 2017.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze