Legendární DeLorean se nejspíše vrátí jako elektromobil

Legendární DeLorean se nejspíše vrátí jako elektromobil
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • DMC DeLorean byl pokrokový automobil, kterého vznikly tisíce kusů
  • Tento startup nakonec zkrachoval, ale už v roce 1995 začala obnova
  • Nyní se po problémech s administrativou uvažuje o elektrické verzi

Legendární DMC DeLorean, který se proslavil hlavně filmem Návrat do budoucnosti, by se mohl vrátit jako elektromobil, jak informuje electrek.co. Původně byl v plánu návrat DeLoreanu se spalovacím motorem, ale vypadá to, že výrobce plány přehodnotil.

DMC DeLorean

DMC DeLorean byl jediný model postavený firmou DeLorean Motor Company (DMC) a proslavil se ve zmíněném filmu jako vozidlo, které cestovalo v čase. Unikátní byl ale i celý projekt, protože šlo o startup, kterému se podařilo prosadit v konkurenci tradičních amerických automobilek a vyrobil několik tisíc vozů. DMC DeLorean byl inovativním vozidlem s křidlovými dveřmi a jeho karoserie byla vyrobena z broušeného nerezu, tedy nelakovanou nerezovou karoserii, jako má mít Tesla Cybertruck. Nakonec ale automobilka zkrachovala. V roce 1995 koupil Stephen Wynne starý inventář a ochrannou známku společnosti, aby oživil značku se sídlem v Texasu.

Nový elektrický DMC DeLorean

V posledních pěti letech společnost prosazovala přijetí nových pravidel pro malosériovou výrobu vozidel u Národní správy bezpečnosti silničního provozu (NHTSA). Tato nová pravidla byla nakonec nedávno přijata, ale zpoždění bylo tak velké, že to zkomplikovalo plány DeLoreanu. Motor, který měli v plánu použít, nebude od roku 2022 vyhovovat emisním normám a navíc se výrazně změnil trh – elektromobily se stávají běžnými auty. Společnost tak naznačila, že elektromotor je pravděpodobnou náhradou.

DMC DeLorean zezadu

V nejnovějším prohlášení na webu společnosti se píše: „Jak se elektromobily stávají stále více mainstreamem, uvažovali jsme o přechodu na čistě elektrický pohon budoucnosti. Určitě to zajistí jednodušší cestu emisním bludištěm, které se nad každým spalovacím motorem stále rýsuje. Zatímco elektrická Cobra nebo Morgan mohou být pro jejich potenciální trh trochu extrémní, již jsme viděli, že elektrický DeLorean – jak jsme jej představili na mezinárodním autosalonu v New Yorku v roce 2012 – není nápadem úplně mimo.

S tím rozhodně souhlasíme, protože DMC DeLorean byl ve své době inovativním autem, a proto k jeho moderní verzi by se určitě elektrický pohon hodil. Co na to říkáte? Líbil by se vám nový elektrický DeLorean?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze