Kia zvyšuje udržitelnost své evropské nabíjecí služby Kia Charge

1
Kia zvyšuje udržitelnost své evropské nabíjecí služby Kia Charge
Fotografie: kia-express.cz
  • Veškeré nabíjení na veřejných stanicích je ze 100 % kompenzováno „zelenou“ elektřinou z větrných elektráren
  • Kia se zasazuje zvýšit zastoupení obnovitelných zdrojů ve vlastním energetickém mixu
  • Čistě elektrická modelová řada do roku 2035 jako příspěvek značky Kia k trvale udržitelné mobilitě

Kia posiluje udržitelnost své evropské služby nabíjení elektromobilů Kia Charge. Již dnes mohou zákazníci značky Kia „tankovat“ elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů během ultrarychlého nabíjení na dálničních stanicích poskytovatele Ionity, se kterým značka spolupracuje. V budoucnu bude Kia také garantovat, že při používání dalších 300 000 nabíjecích míst, která budou zákazníkům k dispozici po celé Evropě, bude množství spotřebované elektřiny plně kompenzováno elektřinou vyrobenou udržitelným způsobem. Tato dobíjecí místa jsou součástí sítě společnosti Digital Charging Solutions (DCS), se kterou značka mobility spolupracuje v rámci své služby dobíjení. Za účelem kompenzace určí společnost Kia v souladu s předpisy o ochraně údajů celkové množství elektřiny spotřebované jejími zákazníky v celé Evropě a získá odpovídající množství certifikátů GO („záruka původu“). Takový certifikát potvrzuje, že určité množství elektřiny pochází z obnovitelných zdrojů bez emisí. V případě společnosti Kia to bude větrná energie. Společnost DCS pak tyto certifikáty GO využívá k zajištění toho, aby se do sítě dodávalo více „zelené“ elektřiny.

Dodavatelé zelené energie vyrábějí bezemisní energii pomocí přírodních zdrojů, například s využitím větrné nebo sluneční energie, kterou proměňují v elektřinu. Každé jednotce vyrobené energie (udávané v MWh) je nezávislou organizací přiřazen tzv. Zelený energetický certifikát (GO). Doplňuje Jörg Reimann, generální ředitel společnosti Digital Charging Solutions k tomu říká: „DCS je v celosvětovém měřítku klíčovým hybatelem trvale udržitelné mobility budoucnosti. Využíváním certifikátů ‚GO‘ zaručujeme, že sto procent energie spotřebované při každém dobíjení se opět vrací do energetické sítě formou elektřiny z evropských větrných turbín. Poptávka po zelené elektřině je tak na trhu jasně vidět, což pomáhá dláždit cestu k udržitelnější budoucnosti.

Veškerá vyráběná energie, ať již zelená nebo šedá, se dodává do sítě bez možnosti ji rozlišit nebo si vybrat její použití v závislosti na druhu. Uživatelé vozů Kia mohou dle libosti dobíjet na kterékoli veřejné dobíjecí stanici, přičemž firma nemá kontrolu nad zdroji energie využitými právě k tomuto účelu. Spolupráce značky Kia s DCS znamená podporu pro zelenou energii v síti a dokládá naše zasazení 100% vykompenzovat obnovitelnou energií každou megawatthodinu energie spotřebované dobíjením vozidel na veřejných dobíjecích stanicích. Uvedený projekt bude společně řízen evropskými týmy z divizí Cross-Carline a E-Mobility společnosti Hyundai Motor Europe, resp. divize Obchodní strategie a elektrifikace společnosti Kia Europe.

Komentuje to i Jason Jeong, prezident společnosti Kia Europe: „Vyšším zastoupením zelené energie v energetické síti můžeme zlepšit energetický mix ve prospěch udržitelnějších zdrojů.

Doufáme, že časem budeme součástí širší sítě, která bude moci spolupracovat přímo s dodavateli obnovitelné energie, nabízejícími zákazníkům 100% ekologická dobíjecí zařízení. Avšak do doby, než se v rozvodných sítích zbavíme poslední šedé energie, můžeme tuto nejnovější aktivitu vnímat jako rozhodný krok správným směrem,“ uzavřel.

Kia Charge

Kia Charge v partnerské spolupráci s DCS poskytuje řidičům jednu z celosvětově největších sítí veřejných dobíjecích stanic s více než 300 000 dobíjecími místy napříč 29 evropskými státy. Uživatelé celoevropské integrované služby veřejných dobíjecích stanic mají k dispozici dobíjecí místa od všech hlavních provozovatelů prostřednictvím jediné platformy se zárukou snadného a jednoduchého používání.

Uživatelé služby Kia Charge mohou využívat všechna dobíjecí místa od všech hlavních provozovatelů prostřednictvím dobíjecí karty Kia Charge nebo mobilní aplikace Kia Charge. Není zapotřebí uzavírat žádné další smlouvy s ostatními dodavateli, neboť platby se realizují na základě jediného měsíčního vyúčtování. Další výhodou pro uživatele sítě Kia Charge je přístup do celoevropské integrované sítě veřejných dobíjecích míst Ionity s více než 1 600 výkonnými dobíjecími místy sítě Ionity v rámci 24 evropských zemí.

Služby Kia Charge jsou aktuálně k dispozici na 16 evropských trzích: v Rakousku, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Nizozemí, Norsku, Polsku, Slovensku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Velké Británii.