Kia hlásí rekordní prodeje hybridních a elektrických modelů

Kia hlásí rekordní prodeje hybridních a elektrických modelů
Fotografie: Martin Wagenknecht, fDrive.cz
  • Tržní podíl značky Kia v Evropě během prvního kvartálu vzrostl na 3,7 %
  • Přes pokles celého trhu s novými vozy vzrostly prodeje elektrifikovaných vozů Kia o 20,8 %
  • Elektrifikované vozy nyní představují bezmála pětinu celkových evropských prodejů Kia

Společnost Kia Motors v prvním čtvrtletí 2020 zaznamenala v Evropě rekordně vysoké prodeje nových hybridních vozů a čistých elektromobilů, a to i přes pokles celkových prodejů vozidel v důsledku narušení trhu vlivem nového koronaviru. Kia v prvním kvartálu rovněž dosáhla historicky nejvyššího podílu na evropském trhu.

Prodeje elektromobilů a hybridů rostou

Podle nových údajů, které dnes uveřejnila Evropská asociace výrobců automobilů, celkové prodeje Kia na evropských trzích v prvním čtvrtletí 2020 mírně poklesly na 113 026 vozidel. To znamená pokles přibližně o 14,5 % ve srovnání s prvním kvartálem 2019, kdy značka zaznamenala v Evropě historicky nejvyšší kvartální prodeje (132 174 kusů). Uvedený pokles je nicméně nižší než v rámci celého evropského automobilového trhu. V důsledku toho narostl tržní podíl značky Kia z 3,2 % v prvním kvartálu 2019 na historicky nejvyšších 3,7 % v prvních třech měsících roku 2020.

I přes nepředvídatelný začátek roku pak prodeje nových elektrifikovaných modelů Kia – hybridů, plug-in hybridů a elektromobilů – vzrostly o 20,8 % na 21 340 kusů. Elektrifikované modely nyní tvoří bezmála pětinu všech nových vozů Kia prodaných v Evropě (18,9 % celkových evropských prodejů Kia v rámci prvního kvartálu 2020) – oproti 13,4 % prodaných vozů Kia v prvních třech měsících roku 2019.

Komentuje Emilio Herrera, COO společnosti Kia Motors Europe: „První tři měsíce roku 2020 byly pro celé odvětví náročné z důvodu omezování společenských kontaktů a karanténních opatření, zavedených na řadě evropských trhů. Jsme však svědky rostoucích prodejů řady hybridních a čistě elektrických vozů Kia – toto čtvrtletí rostly prodeje u všech elektrifikovaných modelových řad, které v Evropě prodáváme. K posílení našich prodejů a tržního podílu v tomto čtvrtletí také napomohly nové plug-in hybridní modely, lepší dostupnost elektromobilů a rozšíření modelové řady Ceed.“

V prvním čtvrtletí 2020 pak prodeje bateriových elektromobilů Kia (e-Niro a e-Soul) představovaly 32 % všech elektrifikovaných vozidel značky (nárůst z 22 % v roce 2019). Rovněž narostla obliba plug-in hybridních modelů, včetně nových plug-in hybridních provedení XCeed a Ceed Sportswagon, a nyní tvoří 30 % všech prodaných elektrifikovaných vozů Kia.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze