Karlovarský dopravní podnik zahájil testování elektrobusů pro budoucí obměnu

Karlovarský dopravní podnik zahájil testování elektrobusů pro budoucí obměnu
Fotografie: MAN
  • Testovací provoz je zahájen na třech linkách
  • Cestujícím se jízda v elektrobusu líbila

Konec spalovacích motorů v celé Evropě se nezadržitelně blíží. Dopravci i přepravci tak musejí začít hledat cesty, jak obměnit vozový park a plánovat postupný přechod například na elektromobily. To je případ i Dopravního podniku Karlovy Vary (DPKV), jehož vedení nenechává nic náhodě. Autobus zatím jezdil na lince 2, 5 a 16.

„Patříme mezi společnosti, které sledují a velmi úspěšně i rychle aplikují nejrůznější moderní trendy do svého provozu. Nyní přicházíme s testem elektrobusů, ve kterých spatřujeme určitou alternativu a doplnění našeho vozového parku,“ říká předseda představenstva DPKV Jiří Vaněček. „Testujeme například, zda nový vůz dokáže jezdit celý den na jedno nabití. Je sice vybaven rekuperací a dochází k částečnému dobíjení baterií, ale každá linka má jinou délku, jinou četnost spojů a jiný profil,“ pokračuje dále místopředseda představenstva Lukáš Siřínek s tím, že elektrobus jezdí každý den na jiné lince. Testovaný elektrobus MAN určitě není posledním, který cestující v ulicích Karlových Varů potkají. Vedení DPKV plánuje v testovacích jízdách pokračovat a postupně zahájit přechod na elektromobilitu.

Cestujícím se elektrobus líbí

Na Facebooku Magistrátu města Karlovy Vary se už objevily první reakce cestujících, kteří se projeli novým elektrobusem značky MAN. Paní Magdalena Benešová svou jízdu komentovala následovně: „Opravdu tichý, světlý a prostorný, ale ten hlásič. Tragédie. Myslela jsem, že vystoupím, ale už naštěstí zmlknul.“. Paní Iva Bílková k jízdě řekla: „Krásný, prostorný a tichý. Super cestování“. Stejnou pozitivní zkušenost má i paní Zita Topinková, ale té vadilo, že se nedá v autobusu koupit jízdenka kartou, což bylo zapříčiněno právě testovací verzí elektrobusu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze