Je tohle svatokrádež? BMW M3 má motor z Tesly a 1 152 Nm točivého momentu

Je tohle svatokrádež? BMW M3 má motor z Tesly a 1 152 Nm točivého momentu
  • Vůz má výkon 536 koní
  • Odlehčené baterie pochází od firmy LG Chem

Mezi automobilovými fanoušky není o moc více kultovnějších vozů než BMW M3. Především modely E36 a E46 jsou dnes nedostatkovým a vyhledávaným zbožím. Pěkný zachovalý kousek můžete koupit klidně za cenu nového modelu. Možná je tak trošku svatokrádež vyndat u modelu E36 řadový šestiválec a vyměnit jej za elektromotor. Právě to se však rozhodli udělat chlapci z EV West.

Přitom nejde o žádné zastánce ekologie, jak sami říkají. Chtěli vytvořit auto s co největším výkonem a točivým momentem. Nyní se s autem plánují zapojit do legendárního závodu do vrchu Pikes Peak a překonat zde rekord z roku 2012.

Poslouží jím právě proměněná M3 s vnitřnostmi jak jinak než z Tesly Model S P85. Jde tedy o starší model, nynější P100 by z vozu udělala ještě větší bestii. Říkám ještě větší, protože elektrické BMW M3 skončilo na brzdě, kde si odneslo výsledek 536 koní a 1 152 Nm. Tady už nemůže být pochyb, že jde o sportovní auto. Malé kupé od BMW bylo navíc pořádně odlehčeno. Zatímco elektromotory pochází z Tesly, baterie byla vytvořena firmou LG Chem a měla by být o mnoho lehčí. Kapacitu baterie ani hmotnost bohužel nevíme.

Vůz začal zajímat i takové legendy automobilového světa jako Jay Leno, který se stavil auto také obhlédnout. Pan Leno má vlastní automobilovou show, ve které bude podle všeho elektrická M3 další celebritou. Vedle Pikes Peak si chce M3 střihnout také okruh Laguna Seca v Kalifornii. Na okruhu jí to jde parádně, na záznam se můžete podívat na videu výše.

Zdroj: insideevs.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze