Jaký je obchod s aplikacemi v Audi? Vyzkoušeli jsme ho

Jaký je obchod s aplikacemi v Audi? Vyzkoušeli jsme ho
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Audi nabízí nový obchod s Android aplikacemi ve svých vozech
  • V obchodě jsou desítky aplikací
  • K dispozici je královská 50GB paměť na instalaci aplikací
  • Nechybí YouTube, Spotify, webový prohlížeč nebo třeba hry

V nejnovějších vozech začíná používat zbrusu nový infotainment Audi MMI postavený na Google Android Automotive, přičemž premiéru slaví v Audi Q6 e-tron. I do svého původní Audi MMI se ale dostala značně inovativní funkce, kterou stále drtivá většina automobilek vůbec nemá – obchod s aplikacemi.

Audi Q8
Nový obchod s aplikacemi jsme vyzkoušeli v Audi Q8, je ale dostupný i v elektrickém Audi Q8 e-tron

Jde o Android aplikace, přičemž obchod s nimi je tvořen partnerskou společností Harman, která aplikace pečlivě schvaluje. Tento samý obchod a ty samé aplikace se pak objevují i v novém systému. Aby ale bylo možno Android aplikace a obchod s nimi pouštět i ve starém systému, muselo Audi přijít s dodatečným hardwarem. K počítači pohánějícímu infotainment MIB 3 je připojena ještě další jednotka běžící právě na Android Automotive, která obstarává pouze funkcionalitu aplikací.

Kolik aplikací nabízí Audi ve svém obchodě? Zjistili jsme to

V systému MIB3 najdete obchod jako prostou ikonku, v notifikační liště přibyla také speciální kategorie notifikací pouze z nainstalovaných Android aplikací, což je užitečné, protože se vám potom nepletou k těm primárním. Aplikace mají k dispozici paměť 50 GB, přičemž po nainstalování asi dvacítky hlavních aplikací nám auto hlásí ještě 47 GB volného místa. Toho je tedy královský dostatek. Aplikace se spouští a běží velmi rychle, je tedy vidět, že hardwarová výbava je více než dostatečná.

Zejména musím pochválit očividně královskou RAM, protože lze mít spuštěné prakticky všechny aplikace zároveň a při přepínání se nenačítají znovu do paměti, nejsou uspané a uživatel může pokračovat hned tam, kde přestal, což je například u webového prohlížeče nebo YouTube k nezaplacení. A když jsme u placení, všechny aplikace jsou zdarma. Jediné, co bych vytknul, je někdy chybějící tlačítko „zpět“, které například při navigaci v YouTube aplikaci chybí.

K dispozici jsou multimediální aplikace jako Spotify, Tidal, Audible, Deezer, TuneIn Radio, Karaoke nebo Youtube, pro automobilové nadšence je tu streamovací aplikace Motorvision. Apple Music je pak integrováno už přímo z dřívějška. Naopak chybí zejména streamovací aplikace jako Netflix, Disney+ a další. Aplikace mají standardní design, tak jak je známe například z tabletů nebo větších telefonů s výjimkou Spotify, které do značené míry přebírá design a ovládací prvky systému Audi. Samozřejmostí je integrace audio aplikací i do Virtual Cockpitu, kde se například zobrazují informace o přehrávané skladbě včetně obrázku.

Z dalších aplikací nechybí webový prohlížeč Vivaldi s možností synchronizace se stejnojmenným prohlížečem pro ostatní zařízení. Bohužel prohlížeče zvučnějších jmen chybí. Vivaldi je ale extrémně rychlý, stejně jako pohyb po stránce. Zapomeňte na zasekané prohlížeče, které známe z některých infotainmentů, zde běží vše extrémně rychle.

Z dalších užitečných aplikací určitě zmíním A Better Route Planner, nicméně plánování elektrických tras přímo v navigaci Audi je natolik kvalitní, že není moc důvodů pro její používání. Užitečný je i Home Assistant, nechybí několik aplikací pro počasí včetně AccuWeather nebo třeba Yelp. A nejen děti budou potěšeny, že nechybí ani několik her, včetně obligátního BB Racing 2. Celkově v obchodě zhruba 40 aplikací a rozhodně je tady velký prostor pro zlepšení, v porovnání s konkurencí (která většinou nemá žádný obchod s aplikacemi) je však nabídka špičková.

Jede na Googlu a má tři displeje. Co umí nové Audi MMI v Audi Q6 e-tron?

Obchod s aplikacemi Audi je vítaným zlepšením původního systému a Audi je v tomto směru skutečně špičkou. Pochválit musím zejména hardware, díky kterému běží aplikace velmi rychle a neuspávají se. Také paměť je královská. Teprve na nové verzi Audi MMI s výrazně většími displeji se však síla aplikací ukáže naplno. To budeme moci vyzkoušet na testovacích jízdách s Audi Q6 e-tron v červnu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze