Jaké písničky jsou nejoblíbenější pří řízení?

Jaké písničky jsou nejoblíbenější pří řízení?
  • Bohemian Rhapsody od skupiny Queen vede seznam nejoblíbenějších skladeb pro řidiče
  • Podle průzkumu britského zastoupení značky SEAT až 90 % řidičů tvrdí, že jim hudba za volantem navozuje pocit pohody
  • Důvodem je dopamin, který tělo v reakci na příjemný podnět, jakým je třeba poslech hudby, vylučuje

Kdo by si někdy během řízení od plic nezazpíval „Mamaaaa, ooh, ooh, ooh, ooh…”? Jakákoliv část slavné Bohemian Rhapsody umí odbourat stres, navodit pocit pohody a zpříjemnit řízení. A teď, díky průzkumu britského zastoupení značky SEAT, konečně víme, že v tom zpěvu za volantem nejsme sami. 90 % řidičů v průzkumu přiznalo, že jim poslech hudby v autě navozuje pocit štěstí. Ve skutečnosti drtivá většina z nich (84 %) za volantem své oblíbené písně poslouchá pravidelně, což dokázal průzkum provedený na 2 000 řidičích ve věku od 18 do 84 let.

Tyto pocity jsou správné. Dokazuje to i výzkum publikovaný v časopisu Nature, který přišel na to, že během poslechu hudby, která se nám líbí, uvolňuje naše tělo dopamin, tedy takzvaný hormon štěstí. Tím se jen zvyšuje náš pocit pohody a radosti. I proto se stal SEAT první značkou na světě, která do svých modelů integrovala oblíbenou aplikaci populární hudby Shazam. Podle průzkumů ji během řízení využívá až 70 % řidičů ve chvíli, kdy jedou rychleji než 30 km/h.

I když má každý z nás vlastní hudební vkus, účastníci průzkumu jako své oblíbené žánry nejčastěji uváděli rock a pop. 64 % pak tvrdilo, že poslech různých skladeb umí změnit jejich náladu. Vzhledem k tomuto silnému propojení hudby a řízení je nezbytné, aby dnešní audio systémy zněly minimálně tak, jako samotný orchestr. Kvalitu zvuku v automobilech ovlivňuje několik aspektů, jako je rozmístění reproduktorů, rozdělení prostoru pro posádku a pak také samozřejmě pohyb. „Naším hlavním cílem je dosáhnout co možná nejpřirozenějšího zvuku,“ říká Adrián Mateo, vedoucí oddělení audia značky SEAT.

Do top 10 se dostali jen dva současní umělci. Jedním je Pharrell Williams s písní Happy a Black Eyed Peas s písní I Gotta Feeling. Od 11. pozice dále se ale umístila řada dalších moderních umělců a písní jako This Is Me z filmu The Greatest Showman nebo Roar od Katy Perry. Druhá desítka seznamu top písní nabídne také nejstarší hit s názvem Ain´t No Mountain High Enough (1966) nebo jediného zástupce let devadesátých, píseň Wonderwall od Oasis. A jak jste na tom s poslouchání písniček v autě vy?

  1. Bohemian Rhapsody, Queen
  2. Dancing Queen, ABBA
  3. Livin' on a Prayer, Bon Jovi
  4. I'm Gonna Be (500 miles), The Proclaimers
  5. Eye of the Tiger, Survivor
  6. Walking on Sunshine, Katrina and the Waves
  7. Wake Me Up Before You Go-Go, Wham!
  8. Happy, Pharrell Williams
  9. Girls Just Wanna Have Fun, Cindy Lauper
  10. I Gotta Feeling, Black Eyed Peas
  11. Ain't No Mountain High Enough, Marvin Gaye & Tammi Terrell
  12. Don't Stop Believing, Journey
  13. Wonderwall, Oasis
  14. This Is Me, The Greatest Showman
  15. Roar, Katy Perry
  16. Hey Ya!, Outkast
  17. I Believe in a Thing Called Love, The Darkness
  18. Three Little Birds, Bob Marley
  19. One Kiss, Calvin Harris & Dua Lipa
  20. Hey Baby!, DJ Ötzi
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze