Jak to, že je Tesla Robovan tak nízko země? Elon Musk to nyní prozradil

1
Jak to, že je Tesla Robovan tak nízko země? Elon Musk to nyní prozradil
Fotografie: Tesla
  • Robovan nabízí chytré adaptivní odpružení
  • Systém autonomního přepravníku neustále sleduje povrch a tvar vozovky
  • Tesla Robovan by mohla v budoucnu nahradit dálkové autobusy

Když se před pár dny ukázala ukázala Tesla Robovan, objevily se názory ze strany veřejnosti, že tohle musí být snad pouhý vtip. Autonomní elektrobus budoucnosti pojme až 20 lidí a dle Elona Muska se jedná o budoucnost veřejné hromadé dopravy. Nemalému počtu návštěvníků akce My Robot ale nešlo do hlavy, jak se vlastně Robovan pohybuje. Vůz byl totiž při příjezdu na prezentaci sotva pár centimetrů nad zemí a vypadalo to, že snad levituje. A tak se nyní generální ředitel Tesly podělil o některé informace týkající se systému zavěšení a odpružení. Naprosto futuristický vzhled autonomního stroje vyrazil dech snad každému, který se akce zúčastnil. Bohužel se objevily i názory, že Tesla Robovan vypadá jako kuchyňský spotřebič, což ale Musk rezolutně odmítá. A co tedy stojí za extrémně nízkou světlou výškou?


Vše je způsobeno systémem automatického odpružení vozidla pro vyrovnávání zatížení. To umožňuje plně elektrickému přepravníku osob zvýšit nebo snížit tuhost a výšku odpružení v závislosti na aktuálních podmínkách na vozovce. Jakmile by tak vůz registroval hrboly nebo výmoly na silnici, automatický systém Robovan přizvedne, aby nedošlo k poškození jeho podvozku. Nebude asi velkým překvapením, když Teslu Robovan začnou v budoucnu využívat nejen společnosti poskytující veřejnou hromadou dopravu, ale řeč může přijít taktéž na cestovní kanceláře. Vnitřek Robovanu je totiž celkem luxusně zařízen a nechybí mu dostatek místa pro kufry cestujících. Společně s hladkým jízdním projevem a mnohými jízdními funkcemi se časem může jednat o plnohodnotnou komfortní náhradu za klasické dálkové autobusy.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Naposledy upraveno: 10:53
Chápu, že tímhle..řekněme táháním za nos se vývoj posunuje vpřed. Přece jen hodně investorů na burze jsou obyčejní lidi co jim hladí ego, že maj akcie Tesly nebo jejich auto, protože jim to díky tomu táhání za nos připadá víc moderní a cool než třeba VW nebo Renault...

U mě to naopak vyvolává potřebu se od Tesly a jejích produktů distancovat, nejsem lama která se nechá vodit za nos nesmyslama... A ano... Tesle fandím čím dál míň...

Co se autonomní jízdy týká, věřím, že to jednou prolomí a Tesle v tom fandím. Jen doufám, že to zvládne dřív někdo jiný, někdo kdo tak ukrutně nekecá a ukáže se tak, že svět je ještě aspoň trochu v pořádku = lze uspět a být u toho fér.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze